Alexandru Rafila consideră că tratamentul cu paracetamol se poate dovedi eficient împotriva coronavirusului: „Colegii mei vor ţine cont de acele recomandări!”

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 21:37
Alexandru Rafila consideră că tratamentul cu paracetamol se poate dovedi eficient împotriva coronavirusului: „Colegii mei vor ţine cont de acele recomandări!”
Alexandru Rafila, optimist în ceea ce priveşte combaterea coronavirusului După 5-6 zile ar trebui să vedem un tren descrescător

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte combaterea coronavirusului spunând că, în mod normal, măsurile luate pentru izolarea oamenilor ar trebui să se simtă după 5-6 zile. 

Alexandru Rafila, optimist în ceea ce priveşte combaterea coronavirusului

Rafila a spus că dacă tratamentul cu paracetamol va fi recomandat la nivel european în ceea ce priveşte coronavirusul, specialiştii din România vor ţine cont de aceste recomandări şi se va recurge şi la noi la un asemenea tratament:

„Probabil vom proceda la fel. Colegii de la Institutul Matei Balş vor ţine cont de recomandările terapeutice (n.r. administrarea de paracetamol). Nu oricine face febră, are coronavirus. Avem puţin peste 150 de cazuri.

Ştim de unde s-a transmis şi unde. Dacă va exista o creştere bruscă trebuie precauţie dacă te îmbolnăveşti şi să eviţi antiinflamatoarele. Dar toate deciziile trebuie luate individualizat”, a spus Rafila la Digi 24.

„Dacă nu se iau măsuri corelate la nivel european, este posibil ca boala să apară în altă parte”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a declarat că măsurile luate de autorităţi ar trebui să se vadă după 5-6 zile şi a vorbit de exemplul Italiei, unde în localităţile mai mici rezultatele sunt evidente:

„Toată lumea se aştepta să dea rezultate. În localităţile mai mici din Italia care au fost izolate rezultatele sunt evidente. În celelalte zone unde măsurile au fost aplicate duminică sau luni a trecut o perioada în care a trecut incubaţia medie, de 5-6 zile.

Rezultatele se vor vedea după această perioadă de 5-6 zile. Ar trebui să vedem un trend descrescător cu mai multe persoane care se vindecă decât cele care se îmbolnăvesc.

Este bine ca aceste măsuri să fie luate de toate ţările europene. Pentru că dacă nu se iau măsuri corelate la nivel european, este posibil ca boala să apară în altă parte. 

Procentul care sunt asimptomatici este foarte mic. Durata bolii în formele uşoare sau asimptomatice este de 2 săptămâni. Formele grave sunt între 3 şi 6 săptămâni. Ştiţi bine că există un algoritm şi după primul test negativ se lasă un interval de 24 de ore. 

Nu este exclus să revină boala. Dacă ajungem să spunem zero cazuri noi la un anumit moment, dar asta depinde de corelarea politicilor între state. Riscul de transmitere persistă dacă într-un stat va mai exista. Ceea ce cred, dacă anumite state vor înregistra succes, accesul oamenilor din ţări afectate”, a spus Rafila la TV Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×