ALERTĂ! Lovitură pentru liberali! Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență pentru anticipate

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
12/03/2020, 12:03
ALERTĂ! Lovitură pentru liberali! Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență pentru anticipate GALERIE FOTO
Pas alegerilor anticipate de la CCR. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Lovitură pentru liberali! Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului Ludovic Orban care reglementa cadrul de organizare a alegerilor anticipate.

Lovitură pentru liberali!

Vă readucem aminte că Ordonanța scurta practic termenele legale, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie.

Pe termenele care rămân acum în vigoare după declararea OUG ca fiind neconstituțională, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai repede de finalul lunii iulie.

Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență pentru anticipate

În acest moment, decizia transmisă de CCR are un impact major în ecuația anticipatelor. În plus, aceasta vine cu doar câteva ore înaintea votului pentru Guvernul Florin Cîțu.

De altfel, liberalii au gândit această mişcare drept una de sacrificiu, astfel încât să fie respinsă propunerea, și să se meargă mai departe cu scenariul anticipatelor.

Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.

Trebuie specificat că la data de 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier. La acest termen, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive.

Abia de atunci, cei din Executiv trebuie să stabilească prin hotărâre data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie.

Avocatul Poporului a fost cel care sesizat pe 21 februarie Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×