ALERTĂ! Cutremur în România! Seismul a avut loc în Vrancea

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/12/2019, 16:25
ALERTĂ! Cutremur în România! Seismul a avut loc în Vrancea GALERIE FOTO
Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea. Sursa foto - facebook

Un nou cutremur a avut loc în România! Seismul a fost înregistrat cu magnitudinea 2.6 și s-a produs în zona Vrancei, la adâncimea de 129 km. Mai exact, cutremurul a avut loc la ora 09.25 dimineața.

Cutremur în România!

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brasov, 97km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 105km V de Galati, 108km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 174km NE de Pitesti, 176km S de Iasi, 202km E de Sibiu, 213km N de Ruse, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

În acest an, cel mai semnificativ cutremur a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai 2019. În 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un seism de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Seismul a avut loc în Vrancea

De altfel, specialiștii nu exclud posibilitatea ca în viitorul apropiat să aibă loc un cutremur major în România, unul care ar putea să producă pagube uriașe și care ar însemna și multe pierderi omenești.

Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a lansat un avertisment clar după ultimele cutremure! Astfel, recenta activitate seismică din Europa care a culminat cu puternicul cutremur din Albania, cu magnitudinea 6,6 l-a pus pe gânduri pe Mărmureanu.

Fostul șef INFP spune că România n-ar avea probleme, însă în Africa se pot petrece adevărate calamități. „Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km.  

Vom vedea  mai târziu ce se mai întâmplă. Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică”, a spus expertul.

Experții transmit oamenilor că aceste cutremure considerate mici sunt chiar binevenite, deoarece tensiunea din subteran se eliberează treptat și astfel România este ferită, momentan, de un cutremur de mare magnitudine.

„Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×