Alertă ANM: cod galben și portocaliu, în mai multe zone din România! Vânt puternic

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/03/2019, 23:40
Alertă ANM: cod galben și portocaliu, în mai multe zone din România! Vânt puternic
ANM anunță cod galben de vânt

Vremea ne joacă din nou feste. Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o atenționare Cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite pentru zona de munte din 27 de județe ale țării. Avertizarea rămâne valabilă până luni după-amiaza.

Vântul face probleme în jumătate de țară

Mai exact, în perioada 10 martie, ora 12:00 -11 martie, ora 16:00, vântul va sufla foarte puternic, cu viteze de ce vor depăși 80-90 km/h în zonele de munte, în zonele înalte depășind chiar 100-120 km/h. La altitudini de peste 1.800 de metri va ninge viscolit, în noaptea de duminică spre luni.

Respectiva avertizare transmisă de Administrația Națională de Meteorologie vizează următoarele județe: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Alba, Cluj şi Sălaj.

Alertă de vânt și ninsori
Alertă de vânt și ninsori

Vremea se înrăutățește brusc

Meteorologii atenționează că se vor semnala intensificări temporare ale vântului și în restul regiunilor, dar cu viteze ce nu vor depăși 50-60 km/h. În Moldova și Transilvania, rafalele vor atinge pragul de 60-70 km/h.

Vântul va sufla cu putere, rafalele atingând viteze de peste 90 kilometri la oră, în vreme ce în Carpații Orientali și Meridionali, acestea vor depăși chiar 120 km/h. Vântul nu va ocoli nici Bucureștiul, însă temperaturile se anunță mai ridicate decât normalul acestei perioade.

În afară de aceste avertizări de care ați pomenit, vorbim de rafale de peste 100 de kilometri pe oră în zona montană. În zona înaltă, mai ales a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se vor depăşi 100…120 km/h. La altitudini de peste 1.800 m, temporar, în cursul nopţii de duminică spre luni, va fi viscol.  Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea. Vântul va avea intensificări temporare în cursul zilei şi din nou în a doua parte a nopţii, cu rafale în general de 45…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 7 grade” , anunță meteorologul Dinu Mărășoiu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×