Aleksei Navalnîi, eliberat din arestul poliției ruse. Cel mai vehement contestatar al lui Putin fusese reținut în urma perchezițiilor de la sediul FBK din Moscova

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/12/2019, 19:10
Aleksei Navalnîi, eliberat din arestul poliției ruse. Cel mai vehement contestatar al lui Putin fusese reținut în urma perchezițiilor de la sediul FBK din Moscova
Aleksei Navalnîi, principalul contestatar al lui Putin, eliberat de polițiști la scurt timp după ce fusese arestat. Sursa foto: Twitter

Arestat în urma unor percheziții efectuate joi de polițiștii ruși la sediul organizației sale, Fondul Luptei Împotriva Corupției (FBK), Aleksei Navalnîi, cel mai vehement dintre contestatarii președintelui Vladimir Putin, a fost eliberat, informează surse judiciare citate de AFP și Reuters. „Este liber, nu mai este reținut”, a declarat Kira Iarmîș, purtătoarea sa de cuvânt, confirmând informația.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, eliberat la scurt timp după ce fusese reținut de polițiști

În cea de-a doua zi de Crăciun, oamenii legii au descins la sediul din Moscova al grupării conduse de Navalnîi, al cărei scop declarat este lupta împotriva corupției, pentru o nouă rundă de percheziții. Cu puțin timp înainte de a fi reținut, liderul organizației postase pe contul său de Facebook un videoclip în care se putea observa cum ușa era deschisă forțat cu ajutorul unui fierăstrău electric.

Aleksei a fost reţinut prin forţă şi dus de acolo. Nu a opus rezistenţă. Avocaţii se află încă la FBK, unde este în desfăşurare o percheziţie”, spunea purtătoarea sa de cuvânt la puțin timp după demararea operațiunii efectuate de polițiștii moscoviți.

Aleksei Navalnîi, acuzații dure la adresa autorităților ruse. Susține că unul dintre colaboratorii săi a fost răpit

Reținerea lui Aleksei Navalnîi vine la doar o zi după acuzațiile lansate de acesta în spațiul public la adresa autorităților ruse. Liderul FBK susținea că unul dintre colaboratorii săi a fost „răpit” și trimis în Antarctica pentru a-și efectua stagiul militar.

Este vorba despre Rusan Șavedinov, arestat la rândul său în urma unor percheziții efectuate recent. Tânărul de 23 de ani era considerat „agent al securității” și vizat de o anchetă pentru „spălare de bani”, relatează AFP.

Potrivit lui Navalnîi, Șavedinov a fost trimis la baza militară de pe insula Novaia Zemlea (Pământul Nou), arhipelag rus din Oceanul Arctic. „Este deţinut în mod ilegal. Un adevărat prizonier politic sau chiar un exilat”, a transmis liderul organizației împotriva corupției, într-un text scris pe blogul său.

Conform legislației în vigoare, serviciul militar este obligatoriu în Rusia pentru bărbaţii mai tineri de 27 de ani, pe durata a 12 luni, chiar dacă o parte semnificativă din populaţie are tendința de a se sustrage prin diverse mijloace.

Un purtător de cuvânt al Comisariatului militar de la Moscova, Maksim Loktev, a declarat pentru agenţia TASS că în același mod a procedat și Ruslan Şavedinov, unul dintre membrii organizației FBK. „S-a sustras multă vreme serviciului militar, astfel că înregimentarea lui s-a făcut în conformitate cu prevederile legale”, a precizat oficialul.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×