Alegeri Estonia: 44% din voturi au fost exprimate online. Liberalii au înregistrat un scor istoric

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
04/03/2019, 11:40
Alegeri Estonia: 44% din voturi au fost exprimate online. Liberalii au înregistrat un scor istoric GALERIE FOTO
Alegeri legislative în Estonia

Duminica trecută au avut loc alegeri legislative în Estonia. Ineditul este dat de faptul că o mare parte din voturi au fost exprimate online. La finalul zilei, Liberalii au ieșit victorioși, înregistrând un scor record în istoria țării.

Liberalii au câștigat alegerile din Estonia

Cele mai multe voturi au fost obținute de Partidul Reformei, formațiune politică aflată în momentul de față în opoziție. Gruparea politică ce propune o doctrină liberală a înregistrat un procent de 40% din voturi.

Acestea sunt rezultatele parțiale date publicității de Comisia Electorală, însă respectiva cifră provine doar din votul electronic, exprimat de numai 30% din alegătorii înscriși la vot, după cum anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Rezultatele parțiale ale alegerilor din Estonia
Rezultatele parțiale ale alegerilor din Estonia

Record înregistrat de Partidul Reformei

Pe poziția secundă s-a situat partidul eurosceptic de extremă dreapta EKRE, cu un procent de 13,6% din voturi, urmat la o foarte mică distanță de partidul conservator Pro Patria (Isamaa), cu 12,6 %. Pro Patria face parte din actuala coaliție de guvernare.

Partidul de Centru, care promovează o doctrină politică orientată mai degrabă spre stânga se află în momentul de față la putere în Estonia, datorită premierului Juri Ratas. Acesta a obținut un total de 11,7 din voturi.

Actuala putere politică nu a mai reușit să convingă alegătorii

Social-democrații, cea de-a treia formațiune politică din cadrul coaliției aflate la putere, s-au clasat doar pe locul al cincilea, cu un procent de 11,4% din sufragii, potrivit datelor parțiale furnizate de Comisia Electorală a Estoniei.

Rămâne de văzut dacă va mai reuși actuala coaliție guvernamentală formată din trei partide va putea rămâne la putere. Se anunță o perioadă destul de agitată în viața politică a statului ce își are capitala la Tallinn.

Alegerile legislative din Estonia s-au desfășurat în condiții bune. Poliția nu a semnalat decât unele incidente minore. Per ansamblu, până la închiderea urnelor, alegătorii și-au putut exprima voturile într-o atmosferă de calm.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×