Vin vești bune pentru agricultorii care aleg să planteze usturoi! Aceștia ar putea primi un ajutor de minimis de 7,5 milioane lei (1,57 milioane euro) prin programul de susţinere a producţiei de usturoi.
Se poate acorda un ajutor de 3.000 euro/ha de teren cultivat cu usturoi
Proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi” a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.
”Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020, sunt în sumă de maximum 7,5 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 1,57 milioane euro şi se asigură din bugetul pe anul 2020, repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, arată proiectul consultat de News.ro.
Valoarea ajutorului nu poate depăși 20.000 de euro
Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.
Atenție! Ajutorul de minimis nu trebuie să depășească valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3, alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Dacă după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis se constată depăşirea sumei maxime prevăzute, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget, spun autorii proiectului.
În anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti până la data de 27 noiembrie.
”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, efectuează inspecţii în teren, pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor de usturoi şi verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis”, arată documentul.