Ajutor de deces 2020. Se dau bani mai mulți de înmormântare de la Casa Națională de Pensii

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 11:24
Ajutor de deces 2020. Se dau bani mai mulți de înmormântare de la Casa Națională de Pensii GALERIE FOTO
A crescut ajutorul de deces în acest an. Sursa foto - facebook

A devenit oficial! Valoarea ajutorului de deces pentru asiguraţi sau pensionari creşte în acesta an la 5.429 lei, conform Legii bugetului asigurărilor de stat pentru 2020 publicate în Monitorul Oficial.

Ajutor de deces 2020

Trebuie să știți că și cuantumul indemnizaţiei pentru rudele celor decedaţi va fi majorat la 2.715 lei. De altfel, legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020 au fost promulgate deja de preşedintele Klaus Iohannis.

S-a întâmplat acest lucru după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe cele două acte normative înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2019. Conform legii bugetului asigurărilor de stat, valoarea ajutorului de deces va ajunge, de la 5.163 de lei, la 5.429 de lei.

Se dau bani mai mulți de înmormântare de la Casa Națională de Pensii

Discutăm practic de o majorare cu 266 de lei față de anul precedent. Indemnizaţia rudelor persoanelor care au decedat crește în 2020 de la 2.582 de lei la 2.715 lei, adică un plus de 133 de lei.

Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat sau pensionar ori a unui membru de familie al acestora. Potrivit legii, membrii familiei sunt considerați soţul/soţia, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

La aceeași categorie intră și copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani (sau până la 26 ani dacă îşi continuă studiile), copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.

Potrivit articolului 16, Capitolul III din Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, cuantumul ajutorului de deces este stabilită după cum urmează: a) asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei”, arată articolul 16 din Cap. III.

Un alt amănunt interesant este acela că nu trebuie să veniți imediat să ridicați acești bani. Potrivit Casei Naționale de Pensii, ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului.

Ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de cel mult trei zile de la data solicitării

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×