Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, aruncă bomba: Klaus Iohannis nu îl poate propune premier pe Ludovic Orban

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 20:36
Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, aruncă bomba: Klaus Iohannis nu îl poate propune premier pe Ludovic Orban
Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, aruncă bomba: Klaus Iohannis nu îl poate propune premier pe Ludovic Orban. Sursa foto: Hepta

În urma votării moțiunii de cenzură de miercuri, Guvernul a fost demis, însă Partidul Național Liberal intenționează să-l propună tot pe Ludovic Orban drept premier. Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, afirmă însă că acest lucru nu poate fi posbil.

De ce nu poate Iohannis să îl propună din nou pe Ludovic Orban ca premier

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ce moțiunea de cenzură împotriva Executivului a trecut, că intenționează să-l propună premier tot pe Ludovic Orban.

Cu toate acestea, Adrian Toni Neacșu, un fost membrul al Consiliului Superior al Magistraturii, spune că șeful statului nu poate face acest lucru, întrucât ar fi un conflict juridic de natură constituțională, iar CCR îl va sancționa în consecință, notează stiripesurse.

”Desemnarea drept premier a aceluiași premier căruia prin moțiune de cenzură Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridică grave probleme de constituționalitate, iar o astfel de decizie a Președintelui cu siguranță va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natură constituțională”, scrie Adrian Toni Neacșu pe Facebook

Fostul membru al CSM a explicat în continuare de ce Klaus Iohannis nu ar trebui să-l propună ca șef al Guvernului pe Ludovic Orban, proaspăt demis din această funcție.

Președintele PNL nu mai poate fi propus premier

„Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de către o majoritate parlamentară ci, constitițional vorbind, de către Parlament.

Președintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, căci așa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, dacă respectă principiul loialității constituționale, acea propunere care întrunește o virtuală majoritate în Parlament”, mai scrie fostul membru al CSM în postarea de pe rețeaua de socializare.

Adrian Toni Neacșu continuă cu postarea și explică de ce nu ar fi indicat ca șeful statului să meargă mai departe cu ideea de a-l propune pe Ludovic Orban drept viitorul premier al României.

„În caz contrar, Președintele ar putea ca prin desemnări în bataie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, grădinarul de la Cotroceni și în sfârșit băiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – să aibă practic în mâini, oricând dorește, dizolvarea Parlamentului. Vă asigur că nu asta permite Constituția.”, încheie fostul membru al CSM postarea de pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×