Adrian Streinu Cercel: Tinerii să nu își mai viziteze bunicii timp de două-trei luni

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/03/2020, 09:16
Adrian Streinu Cercel: Tinerii să nu își mai viziteze bunicii timp de două-trei luni
Adrian Streinu Cercel: nepoţii să nu-şi mai viziteze bunicii

Directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, a făcut un anunţ şoc în contextul epidemiei de coronavirus. Medicul a spus că tinerii nu trebuie să îţi mai viziteze bunicii timp de două luni.

Adrian Streinu Cercel: Bunicii nu ar mai trebui vizitaţi timp de 3 luni de către nepoţi

Adrian Streinu Cercel a spus că tinerii n-ar trebuui să mai treacă pe la bunici timp de trei luni pentru că aceştia ar putea fi purtători de coronavirus, dar să nu prezinte simptomele bolii. Astfel, bunicii, persoane în vârstă, ar putea fi infectaţi cu boala care le-ar putea aduce sfârşitul.

În special tinerii să renunțe pentru următoarele 2-3 luni să se ducă la bunici sau la persoanele în vârstă”, a precizat Adrian Streinu Cercel, explicând că cele mai expuse persoane la COVID-19 sunt persoanele vârstnice, la Antena 3.

Calmul poate ţine coronavirusul la distanţă. Ce presupune controlul fricii

Pe de altă parte, un medic specialist în boli infecţioase din Toronto, Canada, spune că pe lângă o igienă corectă, un factor important în plină pandemie de coronavirus este controlul fricii.

Sunt medic infecţionist de peste 20 de ani, văd zilnic pacienţi bolnavi. Am lucrat în spitale mici şi în zonele cele mai sărace ale Africii.

HIV/SIDA, hepatită, tuberculoză, SARS, rujeolă, pojar, pertussis, difterie… puţine sunt bolile la care nu m-am expus. Cu excepţia SARS, restul problemelor nu m-au afectat, nu m-au făcut să mă simt vulnerabil, speriat sau copleşit.

Nu mi-e teamă de COVID-19. Mai degrabă sunt îngrijorat de implicaţiile pe care le va avea această epidemie care se extinde rapid în toată lumea.

Sunt, pe bună dreptate, îngrijorat în privinţa persoanelor vârstnice, cu o stare de sănătate fragilă, care au cel mai mult de suferit.

Dar nu şi de COVID-19! Teama mea cea mai mare este reprezentată de valul de panică şi frică ce a pus stăpânire pe societate, oameni care îşi fac provizii haotic, în cantităţi ridicol de mari, ca şi cum s-ar retrage într-un buncăr antiatomic într-o lume postapocaliptică.

Mi-e teamă că măştile N95 furate din spitale şi din alte unităţi medicale de urgenţă, unde chiar erau necesare, de care personalul medical avea cea mai mare nevoie, sunt acum purtate ca o fiţă, în cafenele, aeroporturi, malluri, perpetuând astfel starea de panică, de frică, de suspiciune faţă de alţi oameni.

Mi-e teamă că spitalele noastre vor fi asaltate de oameni care „cred că sunt în regulă, nu sunt infectaţi, nu au simptome”, dar s-au gândit să vină la un control, pentru că nu se ştie niciodată”… în timp ce bolnavii cu emfizem pulmonar, pneumonie, atac cerebral şi insuficienţă cardiacă vor plăti preţul timpului pierdut în Urgenţe de către medici, căutând cai verzi pe pereţi.

Mi-e teamă că restricţiile de călătorie vor fi atât de drastice încât familiile nu se vor mai reuni cu ocazia unei nunţi, înmormântări etc.

Mi-e teamă că panica va duce la prăbuşirea economiei, la falimentul multor afaceri şi, în final, totul va culmina cu recesiune globală. D

ar de ce mi-e teamă cel mai tare este mesajul pe care li-l transmitem copiilor noştri puşi în faţa unei ameninţări. În loc să îi învăţăm să fie raţionali, altruişti, empatici, le spunem să fie suspicioşi, să se teamă, să fie defensivi şi interesaţi doar de propriul lor bine.

COVID-19 nu este nici pe departe o criză pe cale să se fi răsuflat. Nici pe departe. Vom avea toţi un prieten, un membru al familiei infectat la un moment dat.

Aşteptaţi-vă la asta, fiţi pregătiţi, nu vă culcaţi pe-o ureche crezând că vouă nu vi se poate întâmpla. Adevărul este că acest virus nu face atât de mult rău. Însă comportamentul nostru şi atitudinea de tip „să-mi fie mie bine” se pot dovedi dezastruoase.

Vă implor! Temperaţi-vă frica nejustificată, nu vă panicaţi, dar educaţi-vă mental în sensul de a fi pregătiţi pentru orice. Acum avem ocazia să învăţăm, toţi, de la mic la mare, ce înseamnă igiena corectă şi ce importanţă are aceasta în prevenirea bolilor contagioase.

Să fim uniţi în această provocare, să arătăm compasiune faţă de ceilalţi, să fim răbdători şi, mai presus de toate, să căutăm mereu adevărul, să analizăm faptele şi să ne informăm din surse corecte, să nu mai dăm atenţie speculaţiilor şi mesajelor catastrofice.

Fapte, nu frică. Mâini curate. Inimi deschise. Copiii noştri ne vor mulţumi pentru asta!”, a scris medicul Abdul Sharkawy, specialist în boli infecţioase din Toronto, pe contul său de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×