Indemnizația pentru bunicii care își îngrijesc nepoții a trecut de Senat. Cât primesc bătrânii și care sunt condițiile

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 21:35
Indemnizația pentru bunicii care își îngrijesc nepoții a trecut de Senat. Cât primesc bătrânii și care sunt condițiile
Indemnizația pentru bunicii care își îngrijesc nepoții a trecut de Senat *foto: facebook

Bunici care au grijă de nepoți ar putea să primească o indemnizație de 650 de lei, se arată într-un proiect de lege adoptat luni tacit de Senat. Inițiatorii sunt de părere că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei decât de la creșă. Forul decizional se află însă la Camera Deputaților.

Bunicii care își îngrijesc nepoții vor primi o indemnizație din partea statului

Potrivit proiectului de lege care a trecut tacit de Senat, bunicii pot primi 650 de lei indemnizaţie dacă îşi îngrijesc nepoţii. Asta însă doar în condiţiile în care aceştia vor putea prezenta documente care să ateste faptul că se află în relaţii bune cu nepotul şi că părinţii copilului şi-au dat acordul.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Proiectul arată că sunt luate în considerare şi situaţiile în care mamele revin la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani, în care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Concomitent cu indemnizaţia pentru bunici, mama va încasa stimulentul de inserţie, reglementat de legislaţia în vigoare, tot de 650 de lei, potrivit proiectului.

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, iar for decizional este Camera Deputaţilor. Iniţiatorii proiectului consideră că e o alegere mult mai bună ca un copil să fie crescut de un membru al familiei, decât la creşă.

„Considerăm că prezent inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului. Subordonându-se cu prioritate interesului superior al copilului – care se circumscrie dreptului copilului la viața de familie – considerăm că prezenta inițiativă va contribui la respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, în acord cu prevederile stabilite prin Constituție și lege și în concordanță cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte.

 Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, susțin inițiatorii proiectului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×