A fost semnat acordul Brexit de Regină, Comisia Europeană și Consiliul European. Următorii pași nu sunt atât de simpli

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
24/01/2020, 20:42
A fost semnat acordul Brexit de Regină, Comisia Europeană și Consiliul European. Următorii pași nu sunt atât de simpli
A fost semnat acordul Brexit de Regină, Comisia Europeană și Consiliul European. Sursa foto: Hepta

Cei doi lideri ai UE, președintele Comisiei Europene (CE) şi cel al Consiliului European au semnat vineri un alt pas important în ieșirea marii Britanii din uniune. Astfel, acordul Brexitului, aprobat și de Regatul Unit, permite ratificarea Brexitului de către Parlamentul European (PE), a declarat Ursula von der Leyen, informează Adevărul, citând AFP.

Ultimul pas pentru Brexit

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul ieşirii Regatului Unit, deschizând calea ratificării acestuia în Parlamentul European“, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Astfel, odată cu aprobarea președintei Comisiei Europene și cea a lui Charles Michel, președintele Consiliului European, varianta finală a textului pentru Brexit va fi acum supus aprobării Parlamentului European pe data de 29 ianuarie, în vederea ratificării.

Astfel, miercurea viitoare, parlamentarii europeni vor trebui să aprobe acordul pentru a asigura plecarea Marii Britanii din UE pe 31 ianuarie, așa cum prevede acordul semnat azi.

Charles Michel a postat și el un mesaj pe Twitter, asigurându-i pe britanici că relația de prietenie dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu se va schimba după Brexit. „Lucrurile se vor schimba inevitabil, însă prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol ca parteneri şi aliaţi. Eu ţin să scriem această nouă pagină împreună“.

Brexit, pro și contra

Cu o zi înainte, Regina Elisabeta a II-a a și-a dat consimțământul pentru textul ce prevede ruptura regatului britanic de UE, după 47 de ani de apartenență, asta după ce miercuri seară Parlamentul britanic a aprobat forma finală a textului.

Printre cei trei europarlamentari care s-au opus vehement acordului dintre PE și Marea Britanie a fost și laburistul Richard Corbett, care, de altfel, a și denunțat un ”Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic.” Politicianul a mai declarat că va vota din nou împotriva tratatului în 29 ianuarie.

Chiar dacă Brexitul va intra în viguare de la 31 ianuarie, asta nu înseamnă că regatul va ieși imediat din alianță. Pleacarea este una oficială, însă va fi urmată de o perioadă de tranziție până la finalul acestui an. Astfel, Marea Britanie nu va mai lua parte la decizii, însă va continua să aplice reglementările Uniunii Europene.

Pe parcursul anului 2020, cele două părți vor avea sarcina de a-și negocia viitoarele relații, în special cele comerciale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×