A fost publicată lista zonelor roșii! Românii întorși din aceste regiuni vor fi plasați direct în carantină

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
02/03/2020, 18:10
A fost publicată lista zonelor roșii! Românii întorși din aceste regiuni vor fi plasați direct în carantină
Autoritățile române au publicat lista zonelor roșii. Românii care se întorc din aceste regiuni vor intra automat în carantină. Sursa foto: hepta.ro

Având în vedere numărul semnificativ al cazurilor de infectare cu noul coronavirus, autoritățile române au dat publicității lista ce cuprinde așa-numitele zone roșii. Este vorba despre regiunile cu cel mai mare grad de îmbolnăvire la nivelul întregii lumi, care atrag automat plasarea în carantină instituționalizată pentru cetățenii întorși în țară.

Lista zonelor roșii. Românii care se întorc din aceste regiuni vor intra direct în carantină

Concret, potrivit hotărârii anunțate în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vor intra direct în carantină timp de 14 zile, cât durează perioada de incubație a agentului patogen denumit științific COVID-19, românii care revin în țară din următoarele zone:

  • China continentală – Provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang
  • Regiunea Lombardia (Italia) – orașele Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano
  • Regiunea Veneto(Italia) – localitatea Vo Euganeo
  • Coreea de Sud – regiunea Cheongdo, orașul Daegu

Totodată, autoritățile au decis ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, dar și state precum Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura autoizolării la domiciliu timp de 14 zile, față de cetățenii care revin în țară din aceste zone.

Care este diferența dintre carantină și autoizolare?

În aceste condiții, pentru a evita eventualele neclarități, pe site-ul Ministerului Sănătății au fost publicate mai multe clarificări asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirusului. Una dintre acestea explică diferenţa dintre carantină şi autoizolare la domiciliu, problemă care a ridicat în ultimele zile nenumărate semne de întrebare în rândul cetățenilor români.

Concret, potrivit informațiilor oficiale, „carantina  se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).  Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică”.

De cealaltă parte, autoizolarea se instituie în cazul persoanelor care nu prezintă simptome, dar au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu coronavirus sau sunt membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre aceste situații.

Prin urmare, persoanele respective „se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică”.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Grupului de Comunicare Strategică, persoanele autoizolate au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, iar măsura se aplică întregii familii.

Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×