Bilanțul deceselor înregistrate în acest debut de an din cauza gripei a ajuns la 13 și, potrivit autorităților, nu este exclus ca situația să capete proporții alarmante pe zi ce trece. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cel mai recent caz de acest gen s-a produs sâmbătă, 1 februarie, în județul Harghita.
Un bărbat de 53 de ani din Harghita este cea mai recentă victimă a virusului gripal
Concret, este vorba despre un bărbat în vârstă de 53 de ani, ale cărui condiții medicale sunt încă necunoscute. Totodată, se pare că pacientul era nevaccinat antigripal, motiv pentru care medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața în momentul în care a contactat virusul.
Nu este singura persoană din Harghita care a căzut victimă gripei sezoniere. Nu mai departe de vineri, 31 ianuarie, a încetat din viață un alt bărbat, în vârstă de 74 de ani. Acesta avea condiții medicale preexistente și nu fusese vaccinat. Celelalte decese s-au înregistrat în județele Cluj, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Sibiu şi Vaslui (câte un caz), în timp ce în Prahova şi în municipiul Bucureşti au fost semnalate două astfel de cazuri.
Medicii trag un puternic semnal de alarmă: Gripa de anul acesta este diferită față de cea din anii trecuți
Prima săptămână epidemică din România i-a speriat până și pe specialiștii din lumea medicală, care atrag atenția că virusul gripal tinde să producă decese pe zi ce trece. În plus, printre pacienții cu infecții respiratorii puternice se numără și foarte mulți copii, motiv pentru care medicii susțin că ne confruntăm cu o situație mult mai gravă în comparație cu anii precedenți.
Virusul B, tot mai des întâlnit în ultima vreme, este agresiv și extrem de periculos, avertizează medicii, mai ales pentru că nu răspunde la tratament. De aceea, trebuie să respectăm câteva reguli simple de igienă: să ne spălăm mâinile, să izolăm pacienții bolnavi, să punem o batistă la gură atunci când tușim și să ne vaccinăm împotriva gripei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Dacă cineva are probleme să contacteze medicul de familie. Nu trebuie să strănut în palmă, ci în mână, apoi cine strănută trebuie să se ducă să se spele pe mâini”, a explicat managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel.
Totodată, acesta a vorbit despre un medicament care te poate vindeca de gripă în mai puțin de 24 de ore. Majoritatea medicilor din țară refuză, însă, să-l prescrie. „Gripa se tratează cu medicamente antivirale și există un medicament Oseltamivir, care se folosește și în 24 de ore îți ia boala cu mâna.
Ca atare, astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Dom`ne, hai să ne băgăm toți mințile în cap!
Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea și transmiterea virusului populației. Și obțin două lucruri: îi merge bine pacientului și nu mai îmbolnăvește pe altcineva”, a mai spus medicul Streinu-Cercel.