Un bărbat de 54 de ani a murit de gripă. Este prima victimă din acest sezon

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/12/2019, 15:05
Un bărbat de 54 de ani a murit de gripă. Este prima victimă din acest sezon
Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, face un apel la populație să nu se mai înghesuie la camera de gardă la primele simptome de răceală sau gripă pentru că diagnosticul în acest caz este clar, ia pacienții nu au nevoie de teste suplimentare. foto: dcnews.ro

Miercuri dimineață, gripa a făcut prima victimă din acest sezon. Este vorba despre un bărbat de 54 de ani din județul Dâmbovița, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, având condiții medicale pre-existente.

S-a înregistrat primul deces cauzat de gripă în acest sezon

Potrivit Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, decesul produs astăzi este primul din acest sezon, iar situația riscă să capete proporții îngrijorătoare, la fel în 2019. De altfel, în săptămâna 2 – 8 decembrie, numărul total al cazurilor de infecții respiratorii acute a ajuns la 85.976.

Erau raportate 12 cazuri de infecții respiratorii acute severe, iar de la începutul sezonului erau confirmate 19 cazuri de gripă în București și în mai multe județe ale țării. Printre acestea se numără Argeș, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Iași și Timiș.

Cum se manifestă gripa. Poate avea simptome similare unei răceli

Chiar dacă la prima vedere simptomele sunt similare, între gripă și o banală răceală există anumite diferențe. Despre acestea a vorbit pe larg managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, Matei Streinu Cercel, într-un interviu acordat recent.

Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit.

În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește.

Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, a explicat medicul pentru libertatea.ro.

În ceea ce privește răceala, aceasta debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior, apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort.

Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit. Chiar dacă mulți dintre noi avem tendința de a ne trata „după ureche”, specialiștii ne recomandă să nu facem acest lucru.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×