A doua zi de audieri în Parlament! Până acum șapte miniștri au primit avize negative

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/03/2020, 08:50
A doua zi de audieri în Parlament! Până acum șapte miniștri au primit avize negative GALERIE FOTO
Florin Cîțu, premierul desemnat află azi dacă 6 miniștri primesc aviz favorabil. Sursa foto - Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

A doua zi de audieri în Parlament începe încă de la ora 10.00. Atunci vine să răspundă întrebărilor Bogdan Gheorghiu, ministrul propus pentru cabinetul de la Cultură. Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au zi lungă.


UPDATE 16.40: Membrii comisiilor de învățământ din Parlament au emis un emis nefavorabil pentru Monica Anisie, ministrul propus pentru portofoliul Educației și Cercetării.

În cadrul audierilor, Anisie a precizat Ministerul Educației a început să publice tezele de doctorat, urmând ca în viitor toate să devină disponibile. ”Am decis ca, începând de astăzi, să începem procesul de transparentizare şi, pe măsură ce se încarcă, veţi avea din ce în ce mai multe teze de doctorat pe site. Şi ceea ce vă pot asigura este faptul că le voi publica pe toate. Şi cred că odată început acest proces, nimeni nu-l va mai întoarce”, a declarat Anisie.

Și ministrul desemnat al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de muncă.

UPDATE 15.16: Victor Costache, propus din nou ca ministru al Sănătății în guvernul Cîțu, a primit un aviz nefavorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de sănătate, el primind doar șase voturi ”pentru” de la reprezentanții PNL. S-au înregistrat 20 de voturi contra și o abținere.

UPDATE 15.08: Ionuț Stroe, ministrul desemnat al Tineretului și Sportului, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate, cu 22 de voturi ”pentru, cinci ”împotrivă” și o abținere. Pe 18 februarie, când a fost audiat de același for pentru același post de ministru, dar în guvernul Orban 2, Stroe primise un aviz negativ.

UPDATE  13.43: Comisiile de sănătate din Parlament îl audiază pe Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății. În cadrul audierilor, Costache a spus că întreaga conducere a ministerului susține noua formă a Legii vaccinării, care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. ”Vreau să vă asigur că întreaga conducere a Ministerului Sănătăţii susţine vaccinarea şi de asemenea şi populaţia României (…) Susţinem această lege, este de o importanţă vitală, mai ales că este o lege care promovează foarte mult dialogul, promovează foarte mult comunicarea. Este ca un fel de pace socială care se vrea pe acest domeniu atât de important”, a spus Victor Costache.

UPDATE 12.50 / Aviz pozitiv pentru ministrul Transporturilor Lucian Bode

UPDATE 11.30 / Bogdan Gheorghiu, propus a treia oară pentru portofoliul Cultură, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Cameră şi Senat. Rezultatul a fost: 10 voturi „împotrivă”, 10 „pentru” şi 5 abţineri. La audierea din urmă cu două săptămâni, Gheorghiu a primit tot un aviz negativ.

 


A doua zi de audieri în Parlament!

La fel s-a petrecut și în prima serie, atunci când trei din cei șase miniștri audiați au primit aviz favorabil.  Astfel, au trecut cu bine de întrebări,  Nicolae Ciucă, la Apărare, Adrian Oros, la Agricultură și Costel Alexe, la Mediu.

N-a ieșit deloc bine pentru Lucian Heiuș, propus la Finanțe, în locul lui Florin Cîțu, Cătălin Predoiu, propus la Justiție și Ion Ștefan, la Dezvoltare. Toți 3 au plecat acasă cu aviz negativ în comisii.

Șase miniștri vin să dea explicații!

Vă reamintim că avizele comisiilor parlamentare de specialitate sunt consultative. Plenul celor două Camere ar urma să se reunească pentru a supune votului noul Cabinet la o dată care va fi stabilită la începutul săptămânii viitoare.

De altfel, între timp a fost avansată ca dată a plenului reunit 9 martie. Interesant este că singura schimbare în Guvernul Cîţu a avut loc la Ministerul Finanţelor.

Liberalii l-au propus pe Lucian Heiuş, deputat PNL de Hunedoara, membru în Comisia de Buget-Finanţe şi vicelider al grupului liberalilor din Camera Deputaţilor. Acesta trebuie să-i ia locul lui Florin Cîțu, ajuns în fruntea Executivului.

Calendarul audierilor de miercuri continuă de la ora 11.00 cu Lucian Bode, propus la Transporturi. De la ora 12.00 vine Victor Costache, propus la Sănătate, O oră mai târziu, Ionuţ Stroe trebuie să convingă la Sport

La ora 14.00, Monica Anisie, propusă la Educaţie răspunde și ea întrebărilor. Ziua este încheiată la ora 15.00 de Violeta Alexandru, propusă la Muncă

Calendarul auderilor de joi:
ora 10.00 – Bogdan Aurescu, propus la Externe
ora 11.00 – Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene
ora 12.00 – Virgil Popescu, propus la Economie
ora 13.00 – Marcel Vela, propus la Interne.

De remarcat că PSD a anunțat că va asigura cvorumul în plenul reunit, însă va vota „împotriva” învestirii Cabinetului Cîțu. Cu toate acestea, oremierul desemnat Florin Cîțu a scris, pe Facebook, că mandatul său este foarte clar și anume „formarea unei majorități parlamentare cât mai repede. (…) Știu că se poate!” .

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×