Comisiile parlamentare au început audierea miniștrilor propuși de premierul desemnat Florin Cîțu. Audierile se desfășoară pe durata a trei zile. Cum cabinetul lui Cîțu este aproape identic cu cel al lui Ludovic Orban, aflat încă în funcție, și cu cel pe care Orban l-a propus, fără succes, după demiterea sa, aproape toți miniștrii vor trece prin a treia audiere în Parlament în circa patru luni.
UPDATE 16.15: Ion Ștefan, candidatul propus pentru postul de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a primit un aviz negativ în comisiile parlamentare: 1o voturi favorabile, 20 împotrivă și șase abțineri.
UPDATE 15.51: Adrian Oros, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, este al treilea ministru care a obținut aviz favorabil al comisiilor de specialitate. Oros a primit 18 voturi ”pentru”, 14 ”contra” și două abțineri.
UPDATE 15.08: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat negativ nominalizarea lui Cătălin Predoiu pentru postul de ministru al Justiției. Au fost 38 de voturi ”împotrivă”, 26 ”pentru” și 12 abțineri.
UPDATE 14.26: Costel Alexe a primit la limită, cu 19 voturi ”pentru și 18 ”împotrivă”, avizul pentru numirea sa ca ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. Audierea sa a fost marcată de un schimb de replici cu senatorul PSD Daniel Zamfir pe tema poluării din București.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
”Bucureştenii simt pe propria lor sănătate valorile ridicate din cauza traficului infernal din municipiul Bucureşti. Din cauza poluării, avem reale probleme, pentru că administraţiile publice locale de sector care au poliţişti locali în departamentele de mediu nu-şi fac treaba. Avem reale probleme, pentru că primăriile de sector şi Primăria Generală a Capitalei nu fac o salubrizare eficientă aşa cum au trecut în Planurile integrate de calitate a aerului. Idolul dvs., Gabriela Firea, nu a indicat care este soluţia de eliminare a deşeurilor din Bucureşti”, a spus Alexe.
În schimb, Zamfir i-a imputat ministrului că ar pune în responsabilitatea altora chestiuni care țin de competențele sale.
”Domnul ministru este foarte îngrijorat de poluarea din Bucureşti. N-aţi fost îngrijorat de poluarea din Iaşi, că sunteţi din Iaşi. Iaşiul este pe primul loc la nivel de poluare… Nu sunteţi îngrijorat, de asemenea, de poluarea din Cluj, care este al doilea oraş ca grad de poluare. Iată că astăzi, în Bucureşti, poluarea este pe verde, adică la cotele normale. Aşadar, opriţi-vă cu manipularea că din cauza gestionării primarului general avem poluare în Bucureşti! Datele arată că nu este aşa. Nu mai daţi vina pe primarul general. Vreau să vă aduc aminte că viaţa politică i-a pus pe aroganţi tot timpul la locul lor”, a afirmat senatorul PSD.
UPDATE 13.16: Lucian Heiuș, ministrul desemnat al Finanţelor Publice, a fost avizat negativ de către comisiile parlamentare de specialitate cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 19 abţineri. La audieri, Heiuș a spus că are trei obiective principale pentru mandatul de ministru: asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea statului, un climat favorabil şi predictibil pentru mediul de afaceri şi realizarea stabilităţii economiei.
UPDATE 10.58: Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil pentru postul de ministru al Apărării din partea comisiilor reunite de Apărare, cu 14 voturi favorabile și șase împotrivă. În cadrul audierii, Ciucă a prezentat stadiul de implementare a programelor de înzestrare a armatei. Ciucă a fost printre puținii miniștri care au primti aviz pozitiv și la audierile miniștrilor din cabinetul Orban 2.
Heiuș, debutant la comisii
Primul chemat în fața comisiilor reunite ale Parlamentului este Nicolae Ciucă, ministrul propus al Apărării Naționale, a cărui audiere a început de la ora 10.
El va fi urmat, la intervale de o oră, de Lucian Heiuş – ministrul Finanţelor Publice, Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei, Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar ultimul, de la ora 15.00, va fi Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Lucian Heiuș este singurul ministru nou propus, el luându-i locul chiar premierului desemnat, Florin Cîțu.
O nouă rundă de audieri este programată miercuri, fiind chemați, în această ordine, următorii miniștri: Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii, Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Victor Costache – ministrul Sănătăţii, Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării, Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Joi, audierile se vor încheia ceva mai devreme fiind programați Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe, Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene, Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri și Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne.
Dată incertă a votului din plen
Comisiile parlamentare dau un aviz pentru fiecare ministru, însă acesta este consultativ.
După audieri, plenul reunit al celor două Camere ar trebui să dea votul de încredere pentru cabinetul Cîțu însă Birourile Permanente nu au stabilit o dată a votului, deși surse parlamentare au indicat ca probabilă data de 9 martie.
Pentru ca guvernul Cîțu să fie instalat trebuie să obțină votul favorabil a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, adică 233 de voturi.