Șapte miniștri se prezintă astăzi în fața comisiilor parlamentare de specialitate pentru a primi avizul consultativ. Singurii miniștri care au primit aviz favorabil până acum sunt Nicolae Ciucă (Apărare), audiat luni, și Virgil Popescu (Economie) ȘI Bogdan Aurescu (Externe), audiați în cursul acestei zile.
UPDATE 16.51: Bogdan Aurescu a fost avizat pentru ocuparea funcției de ministru de Externe, cu 23 de voturi ”pentru”, 15 ”contra și trei abțineri. La începutul audierii, senatorul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a propus să se treacă direct la vot, fără ca Aurescu să fie ascultat deoarece ar fi o procedură lipsită de conținut în condițiile în care guvernul Orban 2 nu-și dorește să obțină votul Parlamentului.
”Este o situaţie absolut jenantă pentru noi, bănuiesc că şi pentru domnul ministru nu este o situaţie foarte confortabilă. Ca atare, vă propun să nu continuăm cu această chestiune, să luăm act de situaţia în care suntem şi să votăm şi cu asta să încheiem parodia asta”, a spus Tăriceanu, însă membrii comisiilor parlamentare de politică externă au decis să-i dea cuvântul ministrul de Externe.
UPDATE 14.09: Nici Monica Anisie, propusă pentru Ministerul Educației, nu a primit avizul comisiile de învățământ din Parlament. Au fost 14 voturi pentru, 15 ”împotrivă” și o abținere. ”Este un aviz politic și eu consider că educația trebuie să iasă din sfera politicii pentru că avem nevoie să construim o Românie educată. Mandatul meu este unul care să conducă la implementarea proiectului ”România educată”al președintelui Iohannis. Voi face tot ce îmi stă în putere ca acesta să fie dus la bun sfârșit”, a declarat Anisie după încheierea audierii sale.
UPDATE 15:34: Ministrul desemnat al Justiției, Cătălin Predoiu, nu a reușit să obțină avizul favorabil al comisiilor juridice din Parlament, candidatura sa întrunind 26 de voturi ”pentru”, 37 ”contra” și 10 abțineri.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În discursul său Predoiu s-a referit îndeosebi la nevoile de dotare și personal din sistemul judiciar, evitând întrebările legate de codurile penale și legile justiției. ”Nu doresc să discutăm aceste acte normative până când nu avem un Parlament legitimat prin vot. Bunul mers al justiției nu depinde doar de legile justiției și de codurile penale, ci și de condițiile logistice în care se desfășoară actul de justiție”, a declarat Predoiu după audiere.
În ce privește propunerile pe care le-a făcut pentru șefia Parchetelor, Predoiu a spus nu intenționează să renunțe la nominalizările care nu au obținut avizul pozitiv al CSM, Gabriela Scutea pentru prostul de procuror general și Giorgiana Hosu pentru șefia DIICOT.
”Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz, dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”, a spus Predoiu răspunzând unei întrebări a deputatului USR Stelian Ion.
UPDATE 14.24: Ministrul desemnat al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, nu a primit avizul comisiilor parlamentare de Învățământ, Știință, Tineret și Sport. Stroe a primit 10 voturi favorabile, cinci ”împotrivă” și 12 abțineri. Cum nu a obținut majoritatea voturilor comisiilor, avizul se consideră a fi unul negativ.
În cadrul audierii sale, Stroe a spus că stadionul Giulești este ”o cauză pierdută” pentru Campionatul European de Fotbal deoarece lucrările nu vor fi terminate la timp. ”La Giuleşti, eu îi rog pe toţi cei care îşi închipuiau că dacă dai ordin de începere a lucrărilor în septembrie 2018, eşti gata cu el în 2019 în luna iunie, să se ridice şi să o afirme public. Deci, Giuleşti este o cauză pierdută, atâta timp cât ordinul s-a dat în septembrie 2019”, a spus Stroe.
UPDATE 12.20: Ion Ștefan, propus ca ministru al Lucărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a primit un aviz nefavorabil. Ștefan este, până acum, ministrul pentru care a fost cea mai mare majoritate pentru un vot negativ: 20 de voturi, față de numai 8 favorabil și 6 abțineri.
După audiere Ion Ștefan a afirmat că PNL nu-și dorește voturile PSD. ”O să ajungem în plen, o să le cerem PSD să nu ne voteze. PNL nu are nevoie de PSD, nici măcar România nu mai are nevoie de PSD. PSD a făcut mult prea mult rău României (…) Ei au făcut tot răul ăsta în România. În iunie ne-au gazat, în august ne-au gazat, iar acum sunt nemulţumiţi că le-am pus capac la borcanul de miere. Vom lupta până al capăt cu PSD”, a spus Ștefan.
UPDATE 11.40: Virgil Popescu a primit avizul favorabil pentru funcția de minsitru al Economiei, cu 23 de voturi ”pentru” și 21 ”împotrivă”.
Șapte miniștri într-o zi
Audierile pentru avize au început de luni, când au fost audiați patru miniștri, însă numai unul dintre ei a primit un viz favorabil, Nicolae Ciucă pentru Ministerul Apărării. Aviz nefavorabil au primit Florin Cîțu (Finanțe), Costel Alexe (Mediu) și Marcel Vela (Interne).
Audierile de astăzi au început la ora 9 cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, iar la intervale de o oră vor veni, în ordine, Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării, Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului, Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei, Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei, Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe şi Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii.
Pentru miercuri au fost programate audierile lui Adrian Oros (Agricultură), Victor Costache (Sănătate), Marcel Boloș (Afaceri Europene), Violeta Alexandru (Muncă) și Lucian Bode (Transporturi).
Avizul comisiilor de specialitate este doar unul consultativ, lista Guvernului trebuind aprobată în bloc de către plenul reunit al Parlamentului, care va decide pe 24 februarie dacă acordă sau nu votul de încredere cabinetului Orban 2.