FANATIK vă prezintă Rețeta Zilei de 13 iunie. Astăzi vom găti o ciorbă de pește așa cum o preparau străbunii noștri, înaintașii care au inventat gastronomia românească adevărată. Rețeta pare una dificilă, dar te vom îndruma pas cu pas pentru o reușită deliciosă!
Ingrediente pentru Rețeta Zilei de 13 iunie-Ciorba din cap de crap
- 2-3 capete de crap (se pot adăuga şi cozile curăţate de solzi),
- 2 linguri de ulei,
- 2-3 morcovi,
- 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac,
- 1/2 rădăcină de ţelina,
- 1/2 ardei gras,
- 1 ceapă mare,
- 1,5 l apă fierbinte,
- 2-3 roşii (250 g),
- 2-3 linguri de orez,
- sare după gust,
- sucul de la o lămâie,
- 2-3 căţei de usturoi,
- frunze de pătrunjel şi leuştean,
- ardei iute la servit
Modul de preparare:
Primul pas este curățarea capului de pește de solzi de branhii. Se plătește bine în apă rece. Atenție! Crapul are un os amar situat la capătul coloanei vertebrale, în locul unde se întâlneşte cu cavitatea bucală a peştelui, care, dacă nu este îndepărtat, va da mâncării un gust amărui, iar experiența va căpăta un gust la fel. Osul amar are grosimea de 2-3 mm, este de mărimea unei unghii mici şi se poate desprinde uşor, folosind vârful unui cuţit ascuţit.
Atenție la osul amar!
Trecem la curățarea zarzavaturilor. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii, pătrunjelul ţelina şi ardeiul se taie în cubuleţe mici sau se pot da pe răzătoarea cu găuri mari. Roşiile vor fi curăţate de pieliţă și se taie de asemenea în cubuleţe.
În oala în care se fierbe ciorba se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă pe rând ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se amestecă pe foc mediu, câteva minute, după care se toarnă apa. După ce începe să fiarbă, se reduce focul la mic şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. După ce legumele au dat câteva clocote se adaugă orezul spălat şi roşiile tăiate în cubuleţe.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Când legumele sunt aproape fierte, se stoarce sucul de lămâie şi se adaugă sare după gust. Se recomandă adăugarea lămâiei sau acriturii în cazul în care preferaţi zeamă de varză, borş sau oţet, înainte de adăugarea peştelui. Acritura va împiedica sfărâmarea cărnii de peste, care se ştie că este foarte fragedă.
Se adaugă bucăţile de peste în ciorba opărită şi se lasă în continuare pe foc, până ce carnea este fiartă. La sfârșit de tot, se adaugă usturoiul mărunţit bine şi se potriveşte de sare sau acreală dacă mai este nevoie.
După ce ciorba se ia de pe foc , se presară pe deasupra verdeaţa tăiată mărunt. Se poate servi cu ardei usturat, cu pâine sau chiar cu mămăligă! Cu cât sunt mai mulți oameni la masă, cu atât mâncarea va fi mai gustoasă!