Vești noi pentru șoferii care doresc să beneficieze de programul Prima mașină. Ediția din 2019 ar putea suferi o serie de modificări importante. Această temă urmează să fie dezbătută în cursul zilei de luni, la Guvern.
Viorica Dăncilă vrea să modifice programul Prima mașină
Viorica Dăncilă a convocat o ședință de urgență la Guvern, ce va urma să aibă loc astăzi. Totodată, reprezentanții Guvernului au dat publicității ordinea de zi a ședinței respective, iar printre subiectele abordate se află și cel al programului Prima mașină 2019.
Mai concret, este vorba despre o Ordonanță de Urgență preliminară, menită să aducă o serie de modificări imporante pentru ediția din 2019 a programului respectiv. „Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței de Guvern programate luni.
Cu ce noutăți ar putea veni programul Prima mașină 2019
Printre modificările propuse de Guvern pentru programul Prima mașină, se numără și introducerea unor noi categorii de autoturisme ce vor putea fi achiziționate în acest mod. Până acum, românii puteau accesa programul doar pentru a-și cumpăra un autoturism cu sistem de propulsie termic.
„Autovehicul hibrid, cu cel puțin două convertoare de energie diferite și două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, având un preț de achiziție de maxim 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 25% din prețul de achiziție al autoturismului”, se arată în respectivul proiect de lege.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
„Autovehicul electric hibrid, autovehicul hibrid care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in și care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km, în regim de funcţionare mixt. În cazul în care în COC (certificatul de conformitate al autovehiculului) este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP (World Harmonised Light Vehicles Test Procedure, stabilită în Regulamentul (UE) 2017/1.151 al Comisiei), cantitatea de emisii generată de autovehiculul nou trebuie să fie de maximum 70 g CO2/km NEDC (New European Drive Cycle, utilizat în temeiul Regulamentului(CE) nr. 692/2008 al Comisiei), în regim de funcţionare mixt, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului”.
„Autovehicul pur electric – orice autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/autospecializată ușoară sau cvadriciclu, propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului” , sunt modificările propuse de Guvern.