Procurorii DNA au decis să suspende activitatea și chiar să atace OUG 7 de modificare a Legilor Justiției! Mai mult, pe pagina de internet a instituţiei apare un mesaj de protest la fiecare afişare, în care se spune că lupta contra corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată, iar activitatea Direcţiei Anticorupţie este în pericol de a fi blocată.
Procurorii DNA au avut astăzi Adunarea Generală, în care au decis să susţină hotărârea CSM care acuză că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A.
Mesaj DNA: „Lupta contra corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată”
DNA susţine şi demersul Parchetului General de a cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR, dar cer şi ca „titularii îndreptăţiţi” să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească. O astfel de sesizare o pot face parlamentarii, preşedintele României, Guvernul sau preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Motivul, spun procurorii, este că modificările din OUG 7 „pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale”.
Adunarea Generală a DNA a decis şi să trimită o scrisoare deschisă către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă.
Premierul Viorica Dăncilă nu renunță la OUG 7
Mai mult, procurorii sesizează şi GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției) și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
În comunicat se precizează că „au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi necesare adoptării”.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze clar, luni, la Parlament, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu reprezentanţii din sistemul judiciar, că Guvernul nu va renunţa la OUG 7/2019, dar că va da dovadă de flexibilitate.
După întâlnire, ministrul Justiției, Tudore Toader, a declarat că a convenit cu reprezentanții magistraților să renunțe la un singur articol, cel care le-ar fi permis judecătorilor să preia funcții de conducere în Parchete.