Listeria este o bacterie care se găsește în natură și trăiește în unele alimente. De obicei, aceasta se transmite la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat ori brânză.
Deseori, este confundat cu listerioza, care este o infecție gravă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria. Cel mai des, germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate, iar, în unele cazuri, a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.
Bacteria listeria
De asemenea, există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor, de la purtătorul temporar asimptomatic și până la răspândirea bruscă a bacteriilor în torentul sangvin. De altfel, mulți factori pot contribui la dezvoltarea simpomelor, iar cel mai des aceste afectează nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Simptome
Unii oameni fac o formă de boală similară gripei, prezentând simptome de tip: febră, greață și vomă, dureri musculare și gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reușește să intre la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai gravă. În această situație, printre simptome se numără și cefaleea plus rigiditatea cervicală, convulsiile, o stare confuzională și pierderea echilibrului.
Investigațiile necesare
Medicul va efectua examenul fizic necesar al pacientului și istoricul bolii pacientului. Iar, pentru a pune diagnosticul cert, vor fi efectuate anumite investigații. Unul dintre teste este reprezentat de hemocultură, adică prelevarea unei mostre de sânge de la nivelul venos și trimiterea ei la laborator pentru analiză. Ulterior, mostra va fi investigată pentru detectarea prezenței germenului în sângele pacientului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Tratament
Din cauza gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, acesta făcându-se cu antibiotice, pentru a-i monitoriza mai bine. Antibioticele pot fi administrate intravenos, ajungând direct în sânge, aceasta fiind și cea mai rapidă și eficientă cale de a administra un antibiotic. De regulă, tratamentul durează două săptămâni, însă persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pot avea nevoie de un tratament pe o perioadă mai lungă, pentru a preveni recurența bolii.