Moscova reacționează după ce ministrul Apărării, Gabriel Leș, a acuzat „provocări rusești” în Marea Neagră. Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, a declarat că „nimic concret” nu se află în spatele declarațiilor făcute de Gabriel Leș, care a afirmat că România se confruntă cu o serie de provocări din partea Rusiei în regiunea Mării Negre.
„Întreaga logică a comportamentului noilor aderenţi la NATO, iar România face parte dintre aceştia, constă în a menţine în actualitate la un grad maxim tema presupusei ameninţări militare care ar proveni din partea Rusiei şi, prin aceasta, de a-şi spori propria importanţă în ochii aliaţilor din NATO”, a declarat Konstantin Kosaciov, după ce ministrul Apărării, Gabriel Leș, a acuzat „provocări rusești” în Marea Neagră.
Moscova reacționează după afirmația ministrului Apărării despre „provocările rusești” din Marea Neagră
Afirmația ministrului Apărării nu a fost bine primită la Moscova, care a reacționat imediat, făcând referire la scutul antirachetă de la Deveselu. „În această situaţie, României nu-i rămâne decât să demonstreze loialitate maximă actorului principal în aceste construcţii – Statele Unite ale Americii. Aşa se explică şi instalarea elementelor sistemului antirachetă american pe teritoriul României şi o linie consecventă de a nu contribui la soluţionarea problemelor din Moldova vecină şi multe alte elemente ale unui astfel de comportament distructiv”, a spus Kosaciov.
Situația în zona Mării Negre s-a tensionat după ce Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, iar oficialii de la Moscova au încercat să transforme regiunea într-un „portavion hipermilitarizat”. În Crimeea au fost trimise numeroase trupe, dar și noi tipuri de arme și tehnică militară care nu s-au mai întâlnit în regiune înainte de 2014.
„Este vorba în primul rând de distrugătoare, submarine echipate cu rachete de croazieră Kalibr, sisteme antinavă, aviaţie militară, în special avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30”, a precizat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene Vadim Skibiţki. În zonă a fost trimis și un detașament de elicoptere. Îngrijorător este faptul că în raza de acțiune a rachetelor rusești se află cel puțin șase țări. „Rachetele de croazieră Kalibr (cu rază lungă de acţiune) permit ca din Marea Neagră să fie lovite ţinte aproape pe teritoriul întregii Europe. În orice caz, în raza lor de acţiune se află integral Polonia, Germania, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria. Întreaga Europă de Est este în mod real ameninţată de utilizarea unor astfel de sisteme de rachete de pe teritoriul Crimeei şi din Marea Neagră”, a spus Skibițki.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17