Ghidul programului care vizează finanțe de la stat pentru persoane fizice care își instalează panouri solare de tip fotovoltaice vine în ajutorul a mii de români. Suma primită este curpinsă în limita de 90% din valoarea totală a investiției făcute, aceasta nu va atinge mai mult de 20.000 de lei.
Ministerul Mediului are în vedere o creștere a numărului de persoane care produc energia electrică prin utilizarea unor panouri fotovoltaice. Astfel de panouri duc la o îmbunătățire a calității aerului, dar și emisia de gaze.
Bani de la stat pentru persoanele care-și instalează panouri fotovoltaice
Românii pot beneficia acum de sume din partea statului dacă își instalează panouri fotovoltaice. Această inițiativă are în vedere o îmbunătățire a aerului și o reducere a gazelor care au un efect de seră. Finanțarea lor va veni în proporția de 90% din total, iar limita sumei este de 20.000 de lei.
Românii care doresc să fie parte a acestui program trebuie să ia la cunoștință că au de depus mai multe documente la instalatorii validați. Aceștia trebuie să aibă în vedere proiectele care au panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3kWp.
Care sunt părțile componente pentru proiect?
a) panouri fotovoltaice;
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicaţie;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.
De asemenea, proiectul prevede decontarea cheltuielilor cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice.
Cum poate solicita finanțarea acestuia?
Articolul cu numărul 19 este cel care privesc eligibilitatea solicitării pentru a putea beneficia de sumele de la stat. (1) Beneficiază de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are domiciliul în România;
b) este proprietar al imobilului – construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, este proprietar/deţine un drept de folosinţă şi asupra imobilului – teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară;
c) are acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situaţia în care imobilul – construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice este deţinut în coproprietate, astfel cum rezultă din cererea de finanţare;