6 lucruri pe care nu trebuie să le faci în Saptamana Luminata. Aduce ghionion

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
29/04/2019, 21:18
6 lucruri pe care nu trebuie să le faci în Saptamana Luminata. Aduce ghionion
Ce nu trebuie să faci în Săptămâna Luminată

Odată cu sfintele sărbători pascale, am intrat deja în Săptămâna Luminată, o perioadă încărcată de simboluri și semnificații aparte. Spre exemplu, în credința populară se spune că cei care trec în neființă în aceste zile, vor ajunge în Rai.

Tradiții și superstiții în Săptămâna Luminată

Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ” , după cum vestește Biserica Ortodoxă Română. De săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului se leagă o serie de credințe populare.

Spre exemplu, dacă ai pierdut pe cineva drag în această perioadă a anului, ai un motiv care îți poate alina suferința. Se spune că în Săptămâna Luminată, porțile Raiului sunt deschise pentru toți cei care trec în lumea drepților, întrucât le sunt iertate toate păcatele pe care le-au săvârșit. „Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate” , spun sfinții preoții.

Tot ce trebuie să știi despre Săptămâna Luminată
Tot ce trebuie să știi despre Săptămâna Luminată

Tot ce trebuie să știi despre Săptămâna Luminată

Cea de-a doua zi de Paște poartă numele de Lunea Albă. Este de asemenea prima zi a Săptămânii Luminate și marchează conform credinței populare momentul în care porțile Raiului se deschid,a stfel că toți cei care trec în neființă nu vor mai avea parte de Judecata de Apoi. Tradiția spune că astăzi trebuie să stropești casa cu agheazmă și să dai de băut la rude.

Marțea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Albă. Astăzi nu  se spală, nu se calcă și nu se face curat. Conform tradiției, femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paști, dar și vin roșu. În ceea ce privește ziua de miercuri, aceasta  poartă numele de Sfânta Mercurie. Este ziua în care Bărbaţii muncesc la câmp, dar femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, aduce ghinion să muncești  de „nunta şoarecilor”. Ar însemna să aduci rozătoarele în casă și să nu mai ai parte de bucate pe masă, pentru tot restul anului.

Joia Verde este  ziua în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei ghinionul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, denumire sub care mai este cunsocută această zi, impune un anumit ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte. În ceea ce privește ziua de vineri, aceasta poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este momentul în care credincioșii celebrează sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×