Ce se întâmplă cu oamenii care mor în Săptămâna Luminată

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
29/04/2019, 20:46
Ce se întâmplă cu oamenii care mor în Săptămâna Luminată
Ce spune credința străveche despre cei care mor în Săptămâna Luminată

Odată cu sfintele sărbători pascale, am intrat deja în Săptămâna Luminată, o perioadă încărcată de simboluri și semnificații aparte. Există însă și o întrebare importantă, aflată pe buzele celor care au pierdut oameni dragi în aceste zile.

Cei care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai

Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ” , după cum vestește Biserica Ortodoxă Română. De săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului se leagă o serie de credințe populare.

Spre exemplu, dacă ai pierdut pe cineva drag în această perioadă a anului, ai un motiv care îți alina suferința. Se spune că în Săptămâna Luminată, porțile Raiului sunt deschise pentru toți cei care trec în lumea drepților, întrucât le sunt iertate toate păcatele pe care le-au săvârșit. „Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate” , spun sfinții preoții.

Cei care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai
Cei care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai

Tot ce trebuie să știi despre Săptămâna Luminată

În această perioadă putem mărturisi că toate s-au umplut de lumina sfântă a Învierii Domnului. În noaptea Sfintelor Paşte se sting în biserică toate luminile. Numai candela de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar rămâne aprinsă. Spaţiul întunecos este chipul morţii şi al iadului în care a coborât Hristos cu sufletul Său. Candela aprinsă de pe Sfânta Masă este sufletul viu şi îndumnezeit al Mântuitorului coborât la iad” , a explicat părintele Eugen Ramon Ilie.

Şi slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Practic, în această perioadă, obișnuita ceremonie de înmormântare este înlocuită cu slujba Învierii. În popor se consideră că în Săptămâna Luminată, prin Învierea Mântuitorului, Raiul își deschide porțile pentru toți, până în Duminica Tomii.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile cu „harţi”, adică Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor, adică prima după Rusalii, avem dezlegare la peşte” , au explicat specialiștii în teologie.

De asemenea, potrivit credinței străbune, cel care se naște într-una din zilele Săptămânii Luminate se poate considera un om norocsc pentru tot restul vieții, în special în cazul în care vede lumina zilei când trage clopotul întâia oară la biserică.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×