Atenţie la ce scrii pe facebook! 5.000 de euro daune morale! Sentința care produce un precedent teribil în România

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/12/2018, 13:02
Atenţie la ce scrii pe facebook! 5.000 de euro daune morale! Sentința care produce un precedent teribil în România
50.000 de euro daune morale pentru un mesaj jignitor din spațiul virtual!

Instața a decis! Un mesaj scris pe facebook considerat jignitor de către Judecătoria Timișoara a fost sancționat cu aproape 5.000 de euro, respectiv 20.000 de lei. Mesajul acestei întâmplări pentru utilizatori este că una din cele mai cunoscute și folosite rețele de socializare trebuie să aibă în vedere că este întâi de toate un spațiu public. Astfel că nimic nu poate fi postat fără cunoștință de cauză, iar toate cuvintele trebuie evaluate de către internauți, pentru a nu aduce insulte la adresa celorlalte persoane consumatoare de mediul online.

Considerentele sentinței Judecătoriei Timișoara cu numărul. 12486/2018 aduce la cunoştinţă faptul că: ”Pârâtul a preluat fără acordul reclamantei, o poză a acesteia si a postat-o fără acordul acesteia pe Facebook, pe grupurile *angajări șoferi* si *Actualitatea Timișoara* cu mesajul ,,atenție la aceasta individa este o escroaca, se numește _si locuiește in __ ultima victima a escrocat-o cu 2500 euro.”

5.000 de euro daune morale, pentru un mesaj nepotrivit de pe Facebook

Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii cât şi respectarea demnităţii sale. Reclamanta s-a folosit de articolul cu numărul 72 pentru a-și face dreptate în cazul de față. De asemenea, în Articolul 1349, alineatul 1,  arată că: „orice atingere adusă drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane atrage, angrenează pentru cel vinovat, răspunderea pentru toate prejudiciile cauzate, fiind obligat la repararea integrală acestora.” Totul a pornit de la disputa dintre reclamantă și pârât de a mai fi împreună. Refuzul reclamantei de a se  căsători cu acesta și de a relua relația a dus la împrejurarea mesajului jignitor de pe Facebook.

Un bărbat trebuie să plătească daune morale în valoarea de 20.000 de lei, după ce a lăsat un mesaj jignitor în mediul online la adresa fostei iubite
Un bărbat trebuie să plătească daune morale în valoarea de 20.000 de lei, după ce a lăsat un mesaj jignitor în mediul online la adresa fostei iubite

Apărările pârâtului formulate pe calea întâmpinării, in sensul că postarea de pe facebook nu a fost cu intenția de a-i aduce reclamantei nici un fel de atingere imaginii și demnității, ci doar de a o determina să îi restituie banii, nu pot fi reținute de instanță. Altfel spus, apărarea pârâtului se circumscrie tezei că pârâtul ar fi emis o judecată de valoare fundamentată pe o bază factuală constând în refuzul reclamantei de a înapoia suma de bani primită.

Ce spune a decis judecătoria despre mesajul jignitor de pe Facebook?

Legea arată că cel care nu a respectat limitele impuse de mediul online va urma să plătească daune morale celui care reclamă situația în care a fost pus. Astfel că: „Așa cum s-a precizat anterior, particularitățile raportului dintre părți, evidențiate în considerentele anterioare, determină ca analiza prejudiciului rezultat din atingerile aduse demnității și reputației reclamantei să se limiteze la conținutul concret al afirmațiilor făcute în spațiul public virtual. Or, în condițiile în care postările au fost văzute de către colegii reclamantei și de către potențialii angajatori, fiind postate pe grupurile specializate ale șoferilor profesioniști de unde angajatorii obișnuiesc să recruteze personal, reiese fără putință de tăgadă că reclamantei i-au fost afectate situația familială, profesională și socială.

 Pe lângă faptul că această conduită a reclamantei nu face obiectul prezentei cauze, pârâtul putea iniția demersuri legale pentru recuperarea sumei de bani, neexistând nicio justificare legitimă a postărilor făcute (…) Prin urmare, aspectele relevate conduc la convingerea instanței că pentru reparația prejudiciului moral suferit de reclamantă se impune acordarea de despăgubiri bănești, fiind întrunite cerințele legale redate anterior, sens în care instanța va admite cererea reclamantei și va obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale pentru prejudiciul adus onoarei și demnității reclamantei.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×