3 lucruri interzise în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce nu se face sub nicio formă în această zi

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
13/04/2020, 17:08
3 lucruri interzise în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce nu se face sub nicio formă în această zi
Marțea Mare este ultima zi în care se spală și se calcă. Sursa foto: doxologia.ro

Săptămâna Patimilor este o perioadă extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, deoarece pune capăt Postului Paștelui, cel mai riguros dintre toate posturile de peste an. Totodată, această perioadă vestește sosirea celei mai vechi și importante sărbători ale creștinității, menită să aducă în sufletele noastre speranța mântuirii și a vieții veșnice.

Ce nu ai voie să faci în Marțea Mare

De aceea, înainte de a celebra cum se cuvine Învierea Mântuitorului Iisus, trebuie să ținem seama de anumite tradiții și obiceiuri, izvorâte din negura vremii și moștenite din moși-strămoși. Acestea spun, spre exemplu, că Marțea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face diverse treburi pe câmp sau în care femeile mai au dreptul să spele și să calce. Se spune că începând de astăzi bărbaţii trebuie să rămână în casă pentru a-și ajuta cât mai mult nevestele.

Dacă ziua este destinată ultimelor pregătiri de dinaintea Paștelui, seara este un bun prilej pentru rugăciune, chiar dacă în acest an nu putem lua parte la denii, tradiționalele slujbe religioase oficiate de sfinții părinți. Trebuie, în schimb, pilda celor zece fecioare, pentru a avea parte de noroc și belșug în tot restul anului.

Pilda cu pricina ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte” sau nebune, care, luându-și candelele, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Acesta întârzie, însă, iar fecioarele adorm. La miezul nopții, se vestește sosirea lui, dar untdelemnul din candelele celor neînțelepte este pe sfârșite.

Fecioarele „neînțelepte” vor cere astfel celor înțelepte să le împrumute din untdelemnul. Acestea nu vor, pe motiv că astfel riscă să își stingă propriile candele. Așa se face că fecioarele nebune merg să cumpere untdelemn, iar în timp ce ele lipsesc, mirele apare.

Acesta intră la nuntă împreună cu fecioarele „care erau gata de nuntă” și ușa se închide în urma lor. Vor ajunge și fecioarele neînțelepte, însă nu vor putea intra, așa că vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă„. Auzindu-le ruga, mirele le răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi„.

Joia Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Se spune că bărbații trebuie de acum să rămână pe lângă casă și să își ajute nevestele cu toate pregătirile de dinaintea Paștelui.

Cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor este, însă, Joia Mare, pentru că se prăznuiește atât spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, cât și Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, cunoscută și sub numele de Euharistia. Totodată, este momentul în care Mântuitorul a fost trădat de Iuda, motiv pentru care trebuie să ții seama de anumite restricții.

În această zi nu ai voie să te hrănești decât cu mâncare uscată, iar în biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Totodată, în Joia Mare nu se spală hainele, pentru că o vorbă din bătrâni ne spune că morții vor avea parte de lături din spălături, în loc de pomană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×