În data de 4 decembrie 2004, o veste tristă avea să cadă ca un trăsnet peste întreaga suflare a muzicii românești, întrucât Teo Peter, basistul trupei Compact, și-a pierdut viața într-un grav accident rutier produs de un pușcaș marin american, urcat băut la volan. Au trecut 15 ani de atunci, iar făptașul, Cristopher Robert VanGoethem, pe numele său, nu a făcut nici măcar o zi de închisoare pentru crima sa.
15 ani fără Teo Peter. Criminalul a scăpat de închisoare
Vă vine sau nu să credeți, instanța din SUA l-a declarat nevinovat, spre nemulțumirea cetățenilor români care deplâng și acum soarta crudă a uneia dintre cele mai reprezentative figuri ale scenei rock din țara noastră. Se întâmpla în 2006, când un tribunal militar din Quantico, Virginia, l-a achitat pe VanGoethem de acuzația de omor prin neglijență.
Verdictul a declanșat ample mișcări de protest în România, atât în stradă, cât și la nivel diplomatic. După ce îl scoseseră pe sergentul american din țară la scurt timp după accident, americanii reușiseră până la urmă și să-l absolve de orice vină. Nimeni nu plătea pentru moartea lui Peter, lucru care i-a enervat la culme atât pe membrii familiei, cât și pe fanii săi din întreaga țară.
Totul a fost posibil, însă, datorită depozițiilor date de cei doi specialiști americani trimiși separat la București pentru a investiga circumstanțele producerii tragediei. Totodată, aceștia au stabilit și gradul de culpabilitate al autorului accidentului.
Instanța din SUA a dat vina pe semnalizarea proastă a intersecției
După cele zece zile de proces, perioadă în care au fost audiați o mulțime de martori și s-a dat citire la nenumărate documente oficiale, judecătorii de peste ocean au identificat adevăratul „vinovat” pentru moartea basistului trupei Compact: proasta semnalizare a intersecției. Concret, este vorba despre un semafor suspendat cu semnal galben intermitent şi nu mai puţin de trei stopuri pe strada Polonă, de pe care venea sergentul american în momentul accidentului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Conform specialiștilor de peste ocean trimiși la București pentru a studia cazul, primul stop de pe strada Polonă se afla prea departe de intersecţie, al doilea stop se afla pe partea stângă a străzii, unde nimeni nu s-ar fi aşteptat să-l găsească, iar al treilea era parţial ascuns după crengile unui copac. Prin urmare, în loc să indice prioritatea celorlalte semne de circulaţie, semnalul intermitent ar fi servit doar la distragerea atenţiei sergentului.
Rugat să evalueze siguranţa intersecţiei pe o scară de la 1 la 10, agentul Serviciului de Investigaţii Criminale al Marinei americane (NCIS) a declarat că nu i-ar da o notă mai mare de 3. „Poate că sergentul este oarecum culpabil de accident”, a conchis poliţistul, însă vina a fost aruncată tot pe semnalizarea „de coșmar” a intersecției.
Reamintim că basistul şi fondatorul trupei Compact, Teo Peter, şi-a pierdut viaţa în dimineaţa zilei de 4 decembrie 2004, după ce puşcaşul marin Cristopher Robert VanGoethem, urcat băut la volan, nu a acordat prioritate la intersecţia străzii Polone cu Bulevardul Dacia, spulberând taxiul în care se afla muzicianul.
Chiar dacă împrejurările producerii accidentului erau evidente, vinovatul nu a primit astăzi nicio pedeapsă, întrucât s-a ascuns „umbrela“ imunităţii diplomatice. Taximetristul a scăpat cu viaţă, refuzând însă să se deplaseze la proces în Statele Unite pentru a depune mărturie.
Potrivit informaţiile furnizate la acea vreme de Poliţia Capitalei, etilotestul făcut cetăţeanului american indica o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Christopher R. VanGoethem, atunci în vârstă de 31 de ani, a fost trimis imediat în SUA, la baza militară din Virginia, iar între timp a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat tot peste ocean.
La 1 februarie 2006, Curtea Marţială din statul Virginia l-a găsit vinovat pe american de adulter (n.r.- în momentul accidentului, acesta se afla în maşină cu iubita sa, deşi era căsătorit), achitându-l, însă, pentru acuzaţia de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea muzicianului român Teo Peter. VanGoethem a mai fost găsit vinovat de declaraţii oficiale false în faţa anchetatorilor şi de obstrucţionarea justiţiei, pentru toate acestea primind doar o scrisoare de mustrare.
Teo Peter a fost îngropat pe 7 decembrie 2004 în cimitirul din Mănăştur din oraşul său natal Cluj-Napoca. Mormântul basistului trupei Compact se află la 10 metri distanţă de cel în care își doarme somnul de veci un alt muzician celebru din Cluj, Iuliu Merca, liderul formaţiei Semnal M.
Cronologia accidentului în care și-a pierdut viața Teo Peter
- 4 decembrie 2004, ora 2.00 noaptea. După terminarea evenimentului, Teo Peter merge cu vărul său Marius Iepan, cu prietenul Berti Barbera şi cu alţi prieteni din lumea rockului să sărbătorească la un restaurant situat în zona Piaţa Gemenii. Deşi ora este târzie, acesta refuză invitaţia vărului său care tot insistă să-l ducă acasă, spunându-i că şi-ar dori să mai stea vreo oră şi că, ironia sorţii, va lua un taxi.
- Orele 4.00-4.30 dimineaţa. Teo cheamă un taxi şi pleacă împreună cu Berti Barbera, care coboară primul din maşină. Fondatorul trupei Compact rămâne în maşină şi, conform traseului refăcut ulterior de polițiști, ar fi trebuit să meargă spre casă, undeva prin cartierul Tei. Îşi aminteşte, însă, că a rămas la el telefonul unui partener de afaceri italian, aşa că decide să se întoarcă la Casa Vernescu și să lase mobilul. De acolo, cheamă un alt taxi care să îl ducă acasă. Nu mai ajunge niciodată, căci pe Bulevardul Dacia, la intrarea în intersecţia cu strada Polonă, Teo Peter spune adio vieţii mult prea devreme, la doar 50 de ani.