Zeci de tone de dezinfectant vor ajunge în țară săptămâna viitoare! Sunt așteptate și echipamentele de protecție necesare spitalelor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
04/03/2020, 14:04
Zeci de tone de dezinfectant vor ajunge în țară săptămâna viitoare! Sunt așteptate și echipamentele de protecție necesare spitalelor
Săptămâna viitoare vor ajunge în țară 25 de tone de dezifectant. Sursa foto: ProfimediaCoronavirus outbreak, Beirut, Lebanon - 04 Mar 2020, Image: 503092459, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a anunțat, miercuri, în comisiile de specialitate, unde este audiat în contextul propunerii sale pentru acest portofoliu în Guvernul Cîțu, că săptămâna viitoare vor ajunge în țară 25 de tone de dezinfectant, necesar pentru prevenirea epidemiei cu coronavirus.

Totodată, spitalele din întreaga țară urmează să primească o cantitate însemnată de echipamente de protecție, iar Guvernul va aloca, în ședința din această săptămână, 100 de milioane de euro pentru întărirea stocurilor de materiale.

Victor Costache anunță că România va primi 25 de tone de dezinfectant. Termenul limită este 11-12 martie

Concret, este vorba despre 25 de tone de dezinfectanți, 300.000 de perechi de mănuși de protecție sterile, 4500 de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus, 4 milioane de măști și 300.000 de costume de protecție. Potrivit oficialului, toate aceste echipamente sanitare vor ajunge în țară până cel târziu pe 11 sau 12 martie.

Am obţinut o linie de finanţare pentru Unifarm şi de săptămâna viitoare o să avem – cu termen limită 11 şi 12 martie – vom avea pe teritoriul României 25 de tone de dezinfectanţi, 300.000 de perechi de mănuşi protecţie sterile, 4500 de teste noi, 4 milioane de măşti, 300.000 de costume de protecţie”, a declarat Victor Costache în timpul audierilor din Parlament.

Ministrul Sănătății va propune achiziționarea în regim de urgență a unităților modulare de primire a pacienților

Totodată, ministrul interimar al Sănătății a precizat că vor fi luate o serie de măsuri importante pentru eventualitatea în care epidemia de COVID-19 se va extinde și pe teritoriul României, la fel cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Italia.

În acest sens, Guvernul intenționează să achiziționeze în regim de urgență unități modulare echipate corespunzător pentru primirea pacienților infectați cu agentul patogen care a îngrozit întreaga lume.

Mâine sau poimâine prin HG (…) vor fi alocate 100 de milioane de euro pentru tot ce înseamnă întărirea stocurilor în spitale în acest context”, a mai spus Costache, precizând că țara noastră se numără printre puținele care au instituit măsura „destul de dură” a centrelor de carantină.

Suntem unul din puţinele state care au implementat această măsură destul de dură şi avem centre de carantină. În momentul de faţă sunt 35 de persoane în carantină şi 10.094 de persoane în izolare la domiciliu şi urmărire de personalul din DSP şi de specialiştii noştri, iar la nivel naţional s-au făcut aproximativ 500 de testări în cadrul anchetelor epidemiologice care s-au declanşat în jurul acestor pacienţi şi al celorlalţi suspecţi la nivel naţional”, a explicat ministrul în timpul audierilor din comisia de specialitate.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×