Wuhanul are o relație specială cu un oraș din România! Cele două sunt înfrățite încă din 1987

Wuhanul are o relație specială cu un oraș din România! Cele două sunt înfrățite încă din 1987
Galațiul este înfrățit cu Regiunea Wuhan, considerată epicentrul epidemiei de coronavirus. Sursa foto: galati365.ro

Când vine vorba despre Wuhan, gândul celor mai mulți dintre noi zboară inevitabil la coronavirus, întrucât acesta este epicentrul epidemiei care tinde să cuprindă întreaga lume, mai ales că nu există, cel puțin pentru moment, un vaccin eficient. Puțină lume știe, însă, că între un oraș din România și regiunea chineză care se află acum pe buzele tuturor există o strânsă legătură ce datează de ani întregi.

Wuhan, epicentrul coronavirusului chinezesc, este înfrățit cu Galațiul din 1987

Concret, potrivit documentelor oficiale, Galațiul este înfrățit cu orașul în care a apărut agentul patogen denumit științific COVID-19, încă din anul 1987, când Nicolae Ceaușescu, fostul secretar general al Partidului Comunist Român, a propus semnarea unui astfel de acord, în urma vizitei în China.

Ulterior, delegații ale Primăriei, Consiliului Județean și Camerei de Comerț și Industrie au mers sistematic în Wuhan, ultimele deplasări de acest gen fiind în 2011, când autoritățile celor două orașe au semnat și un protocol de colaborare între CJ Galați și Regiunea Wuhan.

De asemenea, în 2014, o delegație a orașului asiatic a venit la Galați pentru semnarea unui Memorandum de Colaborare, în prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Huo Yuzhen și a consulului general al Chinei de la Constanţa. La discuții a luat parte și Costin Mihalache, consilier de stat la Cancelaria primului ministru de la acea vreme, Victor Ponta.

Ne bucurăm că relaţiile dintre România şi China au ajuns la un nivel de excepţie şi sperăm ca prin prezenţa dumneavoastră şi a altor delegaţii reprezentative de la nivelul provinciilor chineze să se dezvolte şi relaţiile economice şi comerciale la acelaşi nivel”, a declarat Mihalache.

Memorandumul de Colaborare Galați – Wuhan a consolidat relația dintre cele două orașe

În cadrul întâlnirii care a avut loc în 2014 la Prefectura Galaţi, în prezenţa celor 18 membri ai delegaţiei chineze, a reprezentanţilor administraţiei gălăţene şi a reprezentanţilor mediilor de afaceri, viceprimarii Florin Popa şi Shao Weimin au semnat Memorandumul de Colaborare între cele două oraşe, după care a fost semnat Memorandumul de înţelegere şi cooperare dintre Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi şi Camera de Comerţ din Wuhan, de către directorul de atunci al CCIA Galați, Dan Lilion Gogoncea şi preşedintele camerei din Wuhan, Wang Hao.

Oraşele noastre s-au înfrăţit de 27 ani dezvoltând o colaborare în domeniile economiei, învăţământului, culturii, sănătăţii, protejării mediului. Vizita premierului Li Keqiang la sfârşitul anului trecut impulsionează mult dezvoltarea prieteniei chino-române. Recenta vizită a preşedintelui Xi Jinping în Europa Occidentală a deschis noi perspective de colaborare între China şi Europa.

În momentul de faţă, China iniţiază construirea chino-europeană a zonei economice numită Drumul Mătăsii. Wuhan şi Galaţiul sunt două oraşe importante în China şi în România având perspective promiţătoare de colaborare în domeniile industriei, logisticii, ştiinţei, învăţământului şi tehnologiei. Încurajăm firmele din Wuhan să investească şi să se dezvolte Galaţi. Totodată aşteptăm şi investiţiile firmelor din Galaţi în municipiul Wuhan”, a declarat Weimin.

Potrivit memorandumului de cooperare pentru perioada 2014-2017, cele două camere de comerţ ar fi trebuit  să asigure tot sprijinul necesar investitorilor din cele două ţări, să le prezinte toate oportunităţile de investiţii şi colaborare și să organizeze târguri şi alte acţiuni comune. Demersul a rămas, însă, fără efecte în privința colaborării economice dintre cele două orașe.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×