Așa ar fi putut scăpa cu viață Nicolae Ceaușescu. Un fost agent CIA, dezvăluiri incredibile: Silviu Brucan l-a condamnat la moarte

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/01/2020, 15:07
Așa ar fi putut scăpa cu viață Nicolae Ceaușescu. Un fost agent CIA, dezvăluiri incredibile: Silviu Brucan l-a condamnat la moarte GALERIE FOTO
Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu surprinși în timpul unei plimbări. Sursa foto - facebook

Apar din ce în ce mai multe variante despre cum ar fi putut scăpa cu viață Nicolae Ceaușescu. Un fost oficial CIA, Ross Newland, a dezvăluit într-o carte intitulată „CIA, războiul secret împotriva terorismului”, că serviciul secret al americanilor le-ar fi recomandat românilor să organizeze cuplului Ceaușescu un proces sumar, înainte de execuție.

Așa ar fi putut scăpa cu viață Nicolae Ceaușescu

„Fiind staționat în România- și ofițerul numărul unu în cadrul centrului CIA- lui Newland îi revenea sarcina de a ține Administrația Bush-tatăl informată cu privire la colapsul regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

Acesta fugise din București împreună cu soția lui, în timp ce mulțimile se adunau pe străzi, cu o săptămână înainte de Crăciunul din 1989. În ziua de Crăciun, în timp ce parașutiștii îi țineau în arest pe Nicolae și Elena Ceaușescu, Newland a încercat să-i convingă pe ofițerii din unitatea care-i capturase pe cei doi să nu-i execute fără să le organizeze o formă oarecare de proces.

Un fost agent CIA, dezvăluiri incredibile

Măcar atât- îi transmiseseră șefii de la Langley lui Newland, ca să comunice mai departe noilor autorități române. Așa că i-am forțat să le organizeze un proces, și-a durat, cât?, vreo douăzeci de minute, își amintea el.

După ce și această formalitate a fost îndeplinită, comandantul plutonului a cerut ca trei voluntari să formeze un pluton de execuție. Dar, când bătrânul dictator și soția lui au fost puși la zid, amândoi cu mâinile legate la spate, întregul pluton a deschis focul’’, scrie în carte jurnalistul câștigător al premiului Pulitzer, Mark Mazzetti

De remarcat că aceasta a fost tipărită în anul 2013 în SUA și anul acesta a fost tradusă și la noi, de către Editura Corint. Grigore Cartianu nu e total de acord cu varianta americanului.  „Departamentul de Stat încercase chiar, pe 23-24 decembrie, salvarea de la moarte a cuplului dictatorial, oferindu-se să ia în custodie familia Ceaușescu până când în România vor fi organizate alegeri libere și va putea fi făcut un proces serios, credibil, civilizat.

Oferta a fost transmisă conducerii CFSN prin Corneliu Bogdan, fost ambasador la Washington (1967-1976), dar respinsă brutal de Silviu Brucan pe 24 decembrie, la sediul MApN din Drumul Taberei (unde se instalase grupul de putere).

Brucan își asumase deja soluția sovietică: execuția sumară, variantă susținută și de alți lideri ai CFSN (gen. Nicolae Militaru, Gelu Voican Voiculescu etc.).

Pentru a păstra aparențe de legalitate, Ion Iliescu a impus organizarea unui proces sumar, dar cu verdict prestabilit: condamnarea și executarea imediată a soților Ceaușescu. E posibil ca Iliescu să fi ținut cont, în decizia sa, și de insistențele americane (transmise, probabil, prin oameni ca Newland) de a nu se face execuție fără proces’’, explică Grigore Cartianu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×