Vortexul polar a ajuns în România! Primele drumuri care au fost închise după ce s-au anunțat ninsori și viscol

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
30/10/2019, 08:24
Vortexul polar a ajuns în România! Primele drumuri care au fost închise după ce s-au anunțat ninsori și viscol
Vortexul polar a ajuns în România. Sursa foto: realitateadesalaj.ro

După cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 58 de ani, iată că iarna dă semne că ar vrea să se instaleze! la munte chiar o face, deoarece sunt așteptate ninsori, în următoarele 48 de ore. Așadar, vortexul polar a intrat în România, dar se pare că nu va rămâne decât până vineri.

Vortexul polar a ajuns în România

Până vineri la ora 10, întreg teritoriul va fi sub o informare de vreme rea. Autorităţile au închis deja Transalpina, unde sunt aşteptate ninsori în următoarele 48 de ore. De altfel, în toată zona montană se va aşterne zăpadă, iar vântul va bate viscolit. Nici în zonele de deal nu va fi mai bine. Meteorologii anunţă temperaturi scăzute şi lapoviţă, aduse de vortexul de aer polar.

”Vor continua să scadă temperaturile, în special în vestul ţării, temperaturile fiind cuprinse în general între 8-12 grade, masa polară care vine din Nord şi va continua să rămână asupra ţării noastre până în dată de doi, chiar trei noiembrie”, a declarat pentru știrileprotv.ro Iuliana Nichita, meteorolog Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana.

Joi va fi cea mai friguroasă zi din luna octombrie

Situaţia se va înrăutăţi gradat până vineri când acest episod de iarnă va rula în toată ţara, informează Administraţia Naţională de Meteorlogie.

Oana Catrina, meteorolog ANM: ”Vor fi precipitaţii peste tot, la munte în special în carpaţii orientali şi meridionali vor fi ninsori şi se depune strat de zăpadă, iar vântul va spulbera zăpadă. Vor fi şi intensificări de vânt, iar în sud şi vest va aplifica senzaţia de rece. Precipiţii mixte vin trecător şi în zone deluroase din sud şi centru, iar dimineaţa de 1 noiembrie temperaturile minime sunt negative mai ales în nord şi zonele submontane din restul ţării”.

Și în București temperaturile scad vertiginos. Dacă luni erau peste 20 de grade Celsius, miercuri maximele nu vor mai sări de 11 grade Celsius, iar joi termometrele se vor opri la 6 grade Celsius, iar ploaia va pune stăpânire și pe Capitală.

Populația României va resimți temperaturi mult mai scăzute din cauza vântului, care va bate cu 45 de kilometri pe oră! Joi va fi cea mai rece zi din această lună când temperaturile vor fi cu 10 grade mai mici decât normalul perioadei. Meteorologii spun că vortexul polar va trece, iar temperaturile vor reveni la 19 grade Celsius!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×