Volodomir Zelenski, președintele Ucrainei a făcut o declarație care a încins spiritele. Acesta a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, chiar dacă în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat pe 10 septembrie 1919.
Volodomir Zelenski, președintele Ucrainei, declarație care a încins spiritele!
Culmea, afirmația a fost făcută într-un discurs oficial pe care l-a ţinut cu prilejul Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie.
Vă reamintim că în această zi, în anul 1919 a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.
„România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”
„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei.
Visele pentru care au trăit şi au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o ţară independenta si unită.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Acesta este un citat din actul Sluca care anunţă unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piaţa Sofia din Kiev.
În sfârşit s-a ivit şansa de a crea o ţară independenta şi unită. Ambiţiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte.
Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski.
Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanţii Bucovinei aveau să proclame Unirea cu țara, una care face ca mănăstirile din acea zonă și nu numai să se afle în acest moment pe teritoriul țării noastre.