Vlad Voiculescu, prima reacție după apariția documentului potrivit căruia tatăl său ar fi colaborat cu Securitatea: „Nu e perfect și sigur a făcut greșeli”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
03/03/2020, 14:41
Vlad Voiculescu, prima reacție după apariția documentului potrivit căruia tatăl său ar fi colaborat cu Securitatea: „Nu e perfect și sigur a făcut greșeli”
Vlad Voiculescu recunoaște că tatăl său a fost colaborator al Securității. Sursa foto: hepta.ro

În ultimele zile, un document potrivit căruia tatăl lui Vlad Voiculescu, retras recent din cursa pentru Primăria Capitalei, deși intenționa să candideze din partea PLUS România, formațiune politică aflată sub conducerea fostului premier Dacian Cioloș, ar fi colaborat cu fosta Securitate. Concret, în hotărârea din 2015 a Curții de Apel București se arată că Vasile Iulian Voiculescu a furnizat informații foștilor agenți ai Securității folosind numele conspirativ „Victor”.

Tatăl lui Vlad Voiculescu a fost colaborator al Securității

Totodată, magistrații arată că bărbatul a fost racolat pe data de 6 august 1978, când era student la Facultatea de Învățământ Pedagogic Galați și avea 22 de ani, după ce a semnat un Angajament și a primit numele conspirativ sub care trebuie să raporteze. La dosarul întocmit de Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) apar și două note informative lămuritoare pentru întreaga „activitate” a tatălui fostului ministru al Sănătății în această perioadă.

Prima datează din 1 iulie 1982, pe când Vasile Voiculescu avea 26 de ani și era profesor. Acesta l-a turnat pe un membru al formației corale „Cântarea Brănișteană”, pe motiv că a ascultat „emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio Europa Liberă”.

Într-o discuție telefonică pe care am avut-o în urmă cu circa o lună și jumătate cu un membru al formației corale – este vorba de o persoană venită recent de la corul din Pucioasa, în vârstă de cca. 40 de ani, posesor al unui autoturism Dacia 1300 – am aflat că acesta a audiat emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio .

Acesta era impresionat de calitatea acestor emisiuni. Am mai înțeles că are ca pasiune muzica. Urmează să reiau discuțiile cu acesta, pentru clarificarea acestor date și stabilirea poziției lui prezente, după începerea repetițiilor, când voi avea contact cu el”, a precizat tatăl lui Vlad Voiculescu în nota informativă furnizată, la acea vreme, Securității.

Vasile Voiculescu a turnat la Securitate o persoană care a „îndrăznit” să spună un banc politic

Cea de-a doua notă informativă ilustrează o întâmplare mult mai ciudată, la capătul căreia tatăl lui Vlad Voiculescu a raportat la Securitate sub numele conspirativ „Victor”. Concret, mărturiile sale au vizat o persoană care, cu ocazia unui eveniment organizat de ziua Principatelor Române, a „îndrăznit” să-i distreze pe toți cei prezenți cu un banc pe temă politică, ironizând astfel „unele persoane din conducerea de partid și de stat”.

În urmă cu o săptămână, cu ocazia spectacolului omagial prilejuit de sărbătorirea Unirii Principatelor, la care a participat și corul din Brănești, la Târgoviște, am fost de față când numit NJ a spus, printre alte glume, și un banc pe temă politică.

Prin acest banc, respectivul a ironizat unele persoane din conducerea de partid și de stat. Printre alții a fost de față și C.S., care nu s-a angrenat în discuții. Am remarcat și cu alte ocazii că numitul C.S. evită comentariile politice”, a explicat așa-numitul „Victor” în nota informativă transmisă fostei Securități.

Vlad Voiculescu recunoaște că tatăl său a colaborat cu Securitatea

Într-un text publicat pe contul său de Facebook, Vlad Voiculescu a recunoscut, printre altele, că tatăl său a fost colaborator al Securității, evitând, însă, să ofere alte detalii pe marginea acestui subiect. „Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele”, a precizat fostul ministru al Sănătății. Dincolo de acuzațiile care i se aduc, părintele său a fost un sportiv de succes, obținând titlul de vicecampion național la înot și a lucrat în trecut ca monitor de ski.

Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia respectivă. Taică-miu a ieșit în stradă în 1989 și a avut un certificat de revoluționar (o prostie, dacă mă întrebați pe mine, dar asta e altă poveste – și nu îl mai are astăzi). Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele – știindu-l pe taică-miu și știindu-i pe o bună parte dintre cei despre care se face vorbire acolo – și să pun lucrurile în contextul vieții tatălui meu, atât cât îl cunosc, cu bune și cu rele.

Știu însă că tot în acele vremuri au fost mulți oameni care nu au acceptat să facă niciun compromis, niciodată. Oameni care au refuzat orice colaborare cu organele securității, indiferent de consecințe. Mă înclin în fața lor. Nu știu dacă eu aș fi avut această tărie în acele vremuri, deși sigur, mi-ar plăcea să cred că aș fi avut-o

Câteva lucruri din biografia tatălui meu mă simt dator să menționez aici, dacă tot se va face vorbire despre viața și alegerile lui astăzi: tata a fost părăsit de tatăl natural înainte să împlinească 1 an, a fost crescut de mama care s-a recăsătorit. A fost vicecampion național la înot și monitor de ski (atunci a lucrat cu străini despre care a dat declarații), apoi profesor de sport la școala din sat (unde a întâlnit-o pe mama), apoi kinetoterapeut la Băile Pucioasa, apoi, din 1990, și-a deschis un atelier de tâmplărie în spatele casei.

Niciodată nu a avut contracte cu statul, și din tot ce îmi amintesc eu, omul ăsta a muncit de dimineață până noaptea aproape în fiecare zi. Taică-miu nu a fost cu mine sau cu sora mea în aproape niciun concediu, mereu avea o lucrare de tâmplărie, mereu muncea ca să plătească rata la bancă pe luna respectivă și ca să ne întrețină pe noi. I-a luat câțiva ani să strângă bani să îmi cumpere o bicicletă pe care mi-am dorit-o mai mult decât orice pe lume”, a scris Vlad Voiculescu pe contul său de Facebook.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×