Viorica Dăncilă, luată la rost de Corina Crețu! Comisarul european s-a interesat de construirea spitalelor regionale

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
11/03/2019, 13:22
Viorica Dăncilă, luată la rost de Corina Crețu! Comisarul european s-a interesat de construirea spitalelor regionale GALERIE FOTO
Viorica Dăncilă, luată la rost de Corina Crețu!

Viorica Dăncilă a fost luată la rost de comisarul european Corina Crețu. Cea din urmă i-a scris premierului și i-a cerut acesteia să comunice la Bruxelles punctul de vedere oficial al Guvernului în privința celor trei unități spitalicești regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

Viorica Dăncilă a fost luată la rost de comisarul european Corina Crețu

În scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă, Corina Crețu menționează că spijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale rămâne prioritatea supremă pentru ea și Comisia Europeană, astfel că este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a ordonării în cadrul Ministerului Sănătății, al Finanțelor Publice, Fondurilor Europene și al Ministerului Dezvoltării Regionale.

În plus, în scrisoarea trimisă către premier, comisarul european mai subliniază „trei aspecte critice” care trebuie să fie luate în calcul de autoritățile române înainte de solicitarea pentru proiectul major privind construcția celor trei spitale să fie trimisă Comisiei Europene:

Viorica Dăncilă, luată la rost de Corina Crețu! Comisarul european s-a interesat de construirea spitalelor regionale
Cea din urmă i-a scris premierului și i-a cerut acesteia să comunice la Bruxelles punctul de vedere oficial al Guvernului în privința celor trei unități spitalicești regionale de la Iași, Cluj și Craiova

Cele trei aspecte critice:

  1. Deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;
  2. Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare, pentru a se asigura adaptările necesare cu privire la gestionarea și mecanismele de finanțare, astfel încât noile investiții să acopere costurile operaționale preconizate;
  3. Proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni”

O parte din scrisoarea trimisă de Corina Crețu către Dăncilă

„Așa cum am subliniat și în scrisoarea pe care v-am transmis-o încă din data de 25 aprilie 2018, sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru mine și Comisia Europeană. În acest sens, este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale).

Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×