Vești proaste pentru șoferii români care circulă cu mașini alimentate cu benzină sau motorină, întrucât vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru prețul acestor carburanți. În comparație cu luna precedentă, octombrie a adus scumpiri semnificative, atât din cauza pieței insuficient de mature și concurențiale, cât și a unor factori externi, iar specialiștii avertizează că situația nu se va ameliora prea curând.
Benzina și motorina s-au scumpit cu 1,3 procente
Mai concret, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,3 procente, ceea ce înseamnă că un plin (echivalentul a 50 de litri) costă în momentul de față cu 3,5 lei mai mult decât în septembrie. În ceea ce privește motorina, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1,6%, adică un plin (50 de litri) costă astăzi cu 4,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
Potrivit datelor oficiale comunicate de Consiliul Concurenței prin Monitorul prețurilor, un litru de benzină standard costă între 5,61 și 5,69 lei, în vreme ce pentru un litru de benzină premium trebuie să scoți din buzunar între 5,72 și 6,36 lei. Nici motorina nu stă mai bine din acest punct de vedere, pentru că prețul carburantului standard variază între 5,79 și 5,9 lei, iar cea premium costă între 5,99 și 6,34 de lei. Îna ceste condiții, România rămâne țara europeană cu prețuri mai mari decât cele ale statelor din regiune, deși „vecinii” nu dispun de rezervele noastre de hidrocarburi.
Consiliul Concurenței, propunere pentru reglarea prețurilor carburanților
Consiliul Concurenței pune toată această situație pe seama concurenței reduse de pe piața carburanților auto, motiv pentru care propune adoptarea unui act normativ ce ar urma să reglementeze condițiile în care comercianții vor putea opera modificări ale prețurilor benzinei și motorinei.
„În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este redusă, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, în vederea creşterii concurenţei în acest sector, Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă, pentru reducerile de preţ neimpunându-se nicio restricţie de acest fel, acestea putând fi operate oricând”, se arată în raportul dat publicității de Consiliul Concurenței.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?