Vești devastatoare pentru Klaus Iohannis și pentru PNL. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanța alegerilor parlamentare anticipate

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
21/02/2020, 13:55
Vești devastatoare pentru Klaus Iohannis și pentru PNL. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe ordonanța alegerilor parlamentare anticipate
Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Sursa foto: rfi.ro

Vești foarte proaste pentru președintele Klaus Iohannis și pentru Partidul Național Liberal! Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru ordonanța de urgență privind alegerile anticipate

Ordonanța de urgență a fost deja respinsă de Senat, cu voturile PSD, UDMR, ALDE și PMP. Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”.

„Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului român’ să fie dată Guvernului prin delegare.

Guvernul nu are voie să se implice în stabilirea sistemului electoral

Avocatul Poporului spune că Guvernul are obligația să organizeze alegerile parlamentare, dar nu are voie să se implice în stabilirea efectivă a sistemului electoral.

”Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului.

În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă.

Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, precizează cominicatul emis de Avocatul Poporului. 

Avocatul Poporului subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×