Veşti bune pentru şoferi! Taxa Oxigen, amânată până în martie 2020

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 16:36
Veşti bune pentru şoferi! Taxa Oxigen, amânată până în martie 2020
Programul Oxigen se amână până în luna martie a anului viitor. Sursa foto: agrepres.ro

Gabriela Firea a anunțat în cursul zilei de luni că Primăria Capitalei a decis să amâne până în martie implementarea programului Oxigen, deși termenul stabilit inițial era luna ianuarie a anului viitor. Vestea a fost primită cu multă bucurie de șoferii din întreaga țară, care scapă pentru moment de plata taxei de poluare ce va fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a acestei inițiative.

Gabriela Firea anunță că taxa Oxigen se amână până în martie 2020

Totodată, în cadrul comandamentului pentru identificarea soluțiilor optime privind traficul rutier din București în perioada sărbătorilor, edilul a precizat că instituția pe care o conduce va derula în primele două luni ale anului viitor o amplă campanie de informare și conștientizare a populației în legătură cu efectele introducerii unei astfel de taxe.

Vinieta se poate procura prin SMS, online, din benzinării. Vrem să ne asigurăm că proiectul e aplicabil”, a subliniat Firea.

Normal ar trebui să fie aplicat de la 1 ianuarie, şi prin urmare, autoturismele poluante să nu mai aibă acces în zona anunţată deja. Deoarece conştientizăm faptul că cetăţenii trebuie să fie mult mai informaţi, am luat hotărârea cu Direcţia transporturi, ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Ce presupune programul Oxigen și cât va trebui să plătești pentru taxa de poluare.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea Gabrielei Firea, introducerea vinietei Oxigen pentru mașinile sub Euro 4, în vreme ce automobilele sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. În ceea ce privește autoturismele noneuro, Euro 1 și Euro 2, acestea nu vor mai avea voie deloc în București, odată cu intrarea în vigoare a acestui program.

Potrivit proiectului iniţial, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restricții pe toate arterele;
  •  pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aprobă din 2021;
  •  pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.

Pentru mașinile sub Euro 3, vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 vei fi nevoit să plătești 5 lei pe zi. Dacă nu ai vinieta corespunzătoare, riști să primești amenzi de până la 2.000 de lei, aplicarea acestora urmând a fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de „împuterniciți ai primarului general”.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatca Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti – Piața Victoriei”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×