Vești bune pentru salariații români. Vor avea mai multe zile libere în 2020

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/12/2019, 16:15
Vești bune pentru salariații români. Vor avea mai multe zile libere în 2020
Angajații români ar putea avea parte de mai multe zile libere în 2020. Sursa foto: wall-street.ro

Începând cu anul 2020, angajatorii le vor putea acorda tuturor salariaților zile libere pentru a sărbători Paștele și Rusaliile, la date diferite, în funcție de calendarul fiecărei confesiuni, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților. Acestea vor fi, însă, recuperate ulterior, se arată în textul inițiative legislative susținute de reprezentanții mai multor partide politice.

Zile libere de Paște și Rusalii. Aceasta este pevederea noului proiect adoptat în Camera Deputaților

Concret, proiectul prevede ca în cazul în care salariații aparțin mai multor culte creștine care sărbătoresc în date diferite Paștele, să poată fi acordate tuturor cele 10 zile de sărbătoare însumate, dintre care cinci să fie recuperate, informează profit.ro.

Cei care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Atât  ministerele de resort, cât și instituțiile de învățământ trebuie să aibă în vedere la stabilirea zilelor libere de diferența dintre datele la care cultele creștine sărbătoresc Paștele, precum și de sărbătorile altor religii recunoscute în țara noastră. Astfel, cadrele didactice și nedidactice din unitățile de învățământ, elevii și studenții vor beneficia de zile libere, notează autorii proiectului.

Codul Muncii îi obligă pe angajați să le dea liber salariaților de sărbători

Codul Muncii în forma sa actuală prevede obligativitatea acordării salariaților de zile libere cu ocazia celor mai importante sărbători religioase. Printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt incluse Paștele, Rusaliile și Crăciunul, însă dacă data Crăciunului cade întotdeauna pe 25 decembrie,  pentru Paște și Rusalii, anual, pot exista date diferite, în funcție de confesiune.

Autorii proiectului arată că în cazul multora dintre angajatori se pune problema aplicării prevederilor Codului muncii, coroborate cu cele ale Legii privind libertatea religioasă, astfel încât salariații să poată beneficia de zile libere legate în funcție de religia sau cultul căruia îi aparțin, fără a întrerupe, însă, activitatea.

Totodată merită subliniat faptul că în zonele locuite de persoane aparținând ambelor culte și îndeosebi în familiile mixte este un lucru obișnuit ca oamenii să sărbătorească Paștele conform calendarului ambelor culte, să respecte tradițiile și obiceiurile religioase ale celorlalți”, se arată în expunerea de motive.

Zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă fiecărui salariat în funcție de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creștin, de care aparține”, clarifică inițiatorii acestui proiect legislativ.

Trebuie spus că proiectul nu a intrat încă în vigoare. După avizul pozitiv primit în Camera Deputaților, acesta va ajunge cât de curând pe masa senatorilor, pentru  a fi supus aprobării. Autorii sunt, însă, optimiști în privința șanselor de reușită, mai ales că inițiativa se bucură de susținerea mai multor formațiuni politice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×