Vești bune pentru părinți! Statul acordă noi tipuri de vouchere, în primele luni de la nașterea copilului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 11:35
Vești bune pentru părinți! Statul acordă noi tipuri de vouchere, în primele luni de la nașterea copilului
Trăsăturile pe care le moștenim de la părinții. Ce gene luăm de la mama. Sursa foto: legestart.ro

Proaspeții părinți au parte de vești cât se poate de bune în noul an, întrucât statul vine în întâmpinarea lor cu două noi tipuri de vouchere. Este vorba despre tichetul-trusou și tichetul junior, care vor fi acordate în primele luni de la nașterea copilului. Aceste măsuri fac obiectul unui proiect legislativ aflat în momentul de față în dezbatere la Senat.

Două noi vouchere pentru proaspeții părinți. Ce valoarea vor avea acestea

Mai concret, potrivit prevederilor acestui act normativ, citate de legestart.ro, valoarea nominală a unui tichet-trusou este de 50 de lei sau  multiplu de 50, însă aceasta nu poate depăși pragul de de 250 de lei. Bonul valoric se acordă  angajaților o singură dată, în momentul externării din spital sau maternitate, ori în momentul  emiterii certificatului de naştere al copilului, indiferent dacă acesta este adoptat.

Tichetul mai sus amintit poate fi utilizat „doar pentru achitarea produselor de îngrijire și/sau lenjerie de primă necesitate pentru îngrijirea nou- născutului”, se arată în cuprinsul proiectului legislativ aflat la Senat. Totodată, trebuie spus că nivelul maxim al sumelor acordate sub forma voucherului de tip trusou nu va putea depăși pragul de 1.500 de lei pentru fiecare copil.

În ceea ce privește tichetele junior, valoarea maximă a acestora este de 250 lei lunar (50 sau multiplu de 50 de lei), respectiv suma de 700 de lei pentru cele acordate ocazional. Sursa citată mai notează că acestea vor putea fi utilizate numai în vederea achitării diverselor bunuri sau servicii educaționale destinate copiilor naturali sau adoptați.

Tichetul trusou:

Art. 17– (3) Tichetul trusou se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului matemal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei.

Art. 172 – (1) Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetului trusou nu poate depăşi suma de 1500 de lei pentru fiecare copil prevăzut al art. 171 alin.(l).

(2) Valoarea nominală a unui tichet de trusou este de 50 de lei sau un multiplu de 50, dar nu mai mare de 250 lei.

(3) Valoarea tichetului trusou se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, respectiv cu concediul de maternitate şi concediul de lăuzie care se acordă înainte şi după naştere în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă al Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Tichetul Junior:

Art. 272 – (1) Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor junior nu poate depăşi suma de 250 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 700 de lei pentru cele acordate ocazional.

(2) Valoarea nominală a unui tichet junior este de 50 lei sau un multiplu de 50 , dar nu mai mare de 250 lei”.

Conform proiectului de lege mai sus amintit, bunurile și serviciile educaționale pentru care se acordă tichetele junior sunt cuprinse în patru categorii, după cum urmează:

  •  manuale școlare și rechizite școlare;
  •  servicii de învățământ în domeniul cultural potrivit codului CAEN 8552;
  •  servicii prestate de alte forme de învățământ potrivit codului CAEN 8559;
  •  tabere tematice și recreative, alte activități recreative și distractive potrivit codului CAEN 9329, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere potrivit codului CAEN 5530, învățământ în domeniul sportiv și recreațional potrivit codului CAEN 8551.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×