Anul 2020 vine cu vești cât se poate de bune pentru o anumită categorie de angajați români. Este vorba despre salariații sectorului feroviar, aceștia urmând să beneficieze de o zi liberă suplimentară, prevăzută în cel mai recent proiect de lege votat deja în Senat. De altfel, este pentru a doua oară când senatorii se pronunță asupra acestui act normativ, adoptat anterior de Parlament, dar trimis de președintele României pentru reexaminare. În ciuda obiecțiilor formulate de șeful statului, parlamentarii au acordat aviz favorabil inițiativei legislative.
Angajații feroviari vor avea parte de o zi liberă în plus
Mai concret, măsura se regăsește în Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, document ce a fost adoptat de Senat în cursul zilei de luni, 21 octombrie și urmează să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților. Odată intrată în vigoare, inițiativa legislativă va mări și numărul zilelor libere la care vor avea dreptul aceștia pe parcursul unui an. Astfel, pe lângă sărbătorile legale stabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România, data de 16 februarie, „Ziua Feroviarilor” ar deveni în mod oficial sărbătoare legală, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii.
Potrivit informațiilor date publicității de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, în 1952, directorul Căilor Ferate Român a decis împreună cu sindicatele ca „ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933„.
Proiectul legislativ nu se aplică momentan
Trebuie știut, însă că acest proiect legislativ nu se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie adoptat în Parlament, promulgat ulterior prin decret prezidențial și oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial. În plus, chiar dacă va trece cu bine prin toate aceste proceduri, va produce efecte începând cu anul viitor.
De altfel, respectiva inițiativă legislativă s-a aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi a senatorilor, după ce fusese adoptat anterior și trimis președintelui României, Klaus Iohannis. Acesta, însă, a refuzat să-l promulge, astfel că actul normativ a ajuns din nou la Senat pentru reexaminare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Plouă cu bonusuri la Betano: 50 lei pariu gratuit, 100+400 rotiri gratuite și bonus de bun venit 100% până la 500 lei