Veste bună! Rata deceselor provocate de această boală gravă este în scădere, conform studiilor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
01/04/2020, 18:53
Veste bună! Rata deceselor provocate de această boală gravă este în scădere, conform studiilor
Rata mortalității cancerului de piele este în scădere. Sursa foto: epochtimes.ro

În plină pandemie de coronavirus, apar și unele vești bune, dătătoare de speranțe pentru viitor. Chiar dacă nu există încă un vaccin care să pună capăt răspândirii noului agent patogen descoperit în China, rata deceselor provocate de o altă boală extrem de agresivă este în scădere.

Cancerul de piele ucide din ce în mai puține persoane

Concret, vorbim despre cancerul de piele, una dintre cele mai întâlnite forme de cancer, cu peste 100.000 de cazuri diagnosticate anual doar în Statele Unite ale Americii. În ciuda faptului că melanomul nu reprezintă decât 1% din totalul cazurilor înregistrate la nivelul întregii lumi, este dificil de tratat, mai ales dacă apucă să se răspândească.

 Cele mai recente studii arată, însă, că rata deceselor este în scădere, ceea ce nu poate decât să ne bucure, având în vedere agresivitatea acestui tip de cancer de piele. În ultimii ani, echipele de cercetători de la New York University și Harvard University au indicat o scădere semnificativă a numărului de decese provocate de melanom. 

Au fost descoperite și noi tratamente eficiente

Melanomul metastatic este o formă agresivă de cancer de piele care se poate răspândi extrem de rapid în organism, ducând astfel la moartea pacientului. Statistic, numărul deceselor provocate de melanomul metastatic a crescut anual cu 7,5%, din 1986 până în 2013. Începând cu 2013, s-a observat, însă, o scădere accentuată, de peste 18%. 

Oamenii de știință susțin că această scădere se datorează parțial noilor tratamente care s-au dovedit eficiente împotriva cancerului de piele. „Aceste terapii sunt considerate acum baza tratamentului pentru acest tip de cancer.”, a explicat Dr. David Polsky, autorul studiului.

Chiar dacă nu s-a reușit elucidarea pe deplin a cauzei declanșatoare a bolii, un lucru e cert: vârsta, rasa și sexul reprezintă factori de risc. La fel este și expunerea la raze UV, fie că vorbim despre lumina soarelui sau bronzatul artificial.

Detectarea timpurie înseamnă un tratament mai rapid și mai ușor, iar șansele de reușită cresc simțitor. Îți poți proteja pielea prin folosirea unei creme cu factor de protecție solară și reducerea nivelului stresului oxidativ.

Trebuie spus că tratamente eficiente împotriva cancerului de piele nu reprezintă un motiv de exagerare cu expunerea la acțiunea razelor UV. În același timp, sunt o veste cât se poate de bună pentru persoanele cu piele sensibilă sau cu un istoric familial de cancer de piele.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×