Semnele pe care Florin Călinescu nu le-a ignorat și ar fi bine să îi urmăm exmplul! Cum recunoști un cancer de piele! Așa a ajuns la medic! Cancerul de piele care este de multe ori nebăgat în seamă din cauza faptului că de cele mai multe ori își face apariția prin niște bubițe sau alunițe. De asemenea, dermatologul Aleksandar Sekulic de la Clinica Mayo a specificat faptul că acest tip de cancer nu prezintă simptome clare, astfel că îngrijorarea oamenilor care suferă de acesta nu este vizibilă decât după ce acesta ajunge să avanseze.
Iată detalii despre cancerul de piele, despre simptome și depistarea acestora, dar și prevenirea lui!„Trebuie să ai grijă la orice fel de moficare. Asta este cel mai important lucru” , una dintre cele mai importante precizări.
Cancer de piele: simptome, tratament și depistarea lui
Expunerea la soare poate duce la apariția melanomului, unul din cele mai grave tipuri de cancer cutanat. “Majoritatea tipurilor de cancer de piele nu prezintă simptome clare. Asta înseamnă că mâncărimea sau prezanţa durerii sunt reduse în cazul cancerului de piele.
Ocazional oamenii spun că au observat că o iritaţie sau o excrescenţă este mai sensibilă la atingere, dar de cele mai multe ori cancerul de piele este asimptomatic”, a specificat Aleksandar Sekulic, dermatolog. Până 90 la sută din cancerele de piele au ca și cauză principală expunerea la radiațiile excesive. Fiecare nouă expunere crește riscul de a dezvolta un cancer de piele.
Cauzele apariției cancerului de piele:
- Fototip sensibil la culoare: piele, ochi şi păr deschise la culoare.
- Factori genetici predispozanţi: prezenţa a numeroase aluniţe şi antecedente personale sau în familie de tumori cutanate.
- Arsuri solare severe şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani.
- Obiceiul de a vă bronza artificial, la solar (UVA).
Simptome ale alunițelor care pot prezenta un viitor cancer de piele
Asimetrie
Majoritatea melanoamelor sunt asimetrice. O linie imaginară trasată prin mijlocul lor le va împărţi în două jumătăţi inegale.Aluniţele obişnuite, benigne, sunt rotunjite şi simetrice.
Borduri neregulate
Marginile melanoamelor sunt adesea neregulate şi pot fi crestate sau în zig-zag. Aluniţele benigne au de obicei margini netede, mai regulate.
Culoare
Nunaţele variate de maron, brun sau negru sunt adesea primul semn de melanom. Pe măsură ce melanoamele cresc, pot apărea alte culori: roşu, alb, albastru. Aluniţele benigne, normale, au de obicei o singură nuanţă de brun.
Diametru
Melanoamele incipiente cresc mai mari decât aluniţele normale, depăşind de obicei diametrul de 6 mm. Unele melanoame pot fi totuşi mai mici.
Evoluţie
Orice evoluţie (modificare) a culorii, formei, reliefului sau a altor trăsături ale unei aluniţe, precum şi orice simptom nou, cum ar fi sângerarea, mâncărimea sau formarea de cruste sunt semne de alarmă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17