De luni, 16 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că s-a schimbat modul în care vor fi taxate plățile în euro efectuate dintr-o țară într-alta. Astfel, consumatorii și întreprinderile din statele membre care nu fac parte din zona euro vor beneficia de economii datorită noilor norme ale Uniunii Europene privind plățile transfrontaliere.
Concret, plățile dintr-o țară euro într-una non-euro vor fi tratate la fel ca în cazul unui comision bancar din țară. În consecință, românii care muncesc în străinătate vor plăti comisioane mai mici pentru sumele trimise în ţară. Noile norme privesc atât persoanele fizice, cât şi companiile.
Avantaje pentru românii care vor să trimită înapoi banii în țară, după noile taxe din UE
„Noile norme ale UE vor asigura faptul că pentru toate plățile transfrontaliere în euro efectuate în statele membre care nu fac parte din zona euro – Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia, România și Suedia –, se vor percepe aceleași comisioane ca cele aplicate plăților interne.
De exemplu, un consumator bulgar care decide să trimită euro în străinătate va plăti, de acum înainte, același comision ca în cazul unui virament efectuat în leva în Bulgaria. Altfel spus, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero”, se arată în comunicatul Comisiei Europene în care s-a prezentat noua taxă.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv responsabil cu o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Datorită acestor noi norme, toți cetățenii noștri și, de asemenea, toate societățile noastre vor putea să efectueze plăți transfrontaliere în euro ieftine, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent și concret al avantajelor reale pe care piața unică le poate oferi consumatorilor europeni.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
De exemplu, o familie din România, care dorește să trimită bani în euro copilului care participă la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum înainte va plăti același comision ca în cazul unei tranzacții interne în România.”
Comisia va monitoriza îndeaproape aplicarea acestor norme și va colabora strâns cu autoritățile naționale competente pentru a se asigura că normele în cauză sunt corect puse în aplicare.