Veste bună pentru românii din afara țării: Vor putea trimite bani acasă mai ieftin

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 18:42
Veste bună pentru românii din afara țării: Vor putea trimite bani acasă mai ieftin
Tariful pentru tranzacțiile euro *foto: forbes.com

De luni, 16 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că s-a schimbat modul în care vor fi taxate plățile în euro efectuate dintr-o țară într-alta. Astfel, consumatorii și întreprinderile din statele membre care nu fac parte din zona euro vor beneficia de economii datorită noilor norme ale Uniunii Europene privind plățile transfrontaliere.

Concret, plățile dintr-o țară euro într-una non-euro vor fi tratate la fel ca în cazul unui comision bancar din țară. În consecință, românii care muncesc în străinătate vor plăti comisioane mai mici pentru sumele trimise în ţară. Noile norme privesc atât persoanele fizice, cât şi companiile.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Avantaje pentru românii care vor să trimită înapoi banii în țară, după noile taxe din UE

„Noile norme ale UE vor asigura faptul că pentru toate plățile transfrontaliere în euro efectuate în statele membre care nu fac parte din zona euro – Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia, România și Suedia –, se vor percepe aceleași comisioane ca cele aplicate plăților interne.

De exemplu, un consumator bulgar care decide să trimită euro în străinătate va plăti, de acum înainte, același comision ca în cazul unui virament efectuat în leva în Bulgaria. Altfel spus, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero”, se arată în comunicatul Comisiei Europene în care s-a prezentat noua taxă.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv responsabil cu o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Datorită acestor noi norme, toți cetățenii noștri și, de asemenea, toate societățile noastre vor putea să efectueze plăți transfrontaliere în euro ieftine, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent și concret al avantajelor reale pe care piața unică le poate oferi consumatorilor europeni.

De exemplu, o familie din România, care dorește să trimită bani în euro copilului care participă la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum înainte va plăti același comision ca în cazul unei tranzacții interne în România.”

Comisia va monitoriza îndeaproape aplicarea acestor norme și va colabora strâns cu autoritățile naționale competente pentru a se asigura că normele în cauză sunt corect puse în aplicare.

Închide ×