Programul de acordare a unui ajutor financiar intitulat „EURO 200” va continua și în anul 2020, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii pot primi bani de la stat pentru achiziţionarea unui calculator sau a unei tablete.
EURO 200. Care sunt condiţiile pentru a obţine sprijinul financiar
Elevii care provin din familii defavorizate, cu un venit brut lunar sub 250 de lei pe membru, pot primi un ajutor financiar în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unui computer.
„Programul de acordare a unui ajutor financiar intitulat ,,EURO 200”, continuă și în anul 2020, fiind reglementat prin Hotărârea Guvernului nr. 1294 din 13 august 2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, cu modificările și completările ulterioare. (…) Plafonul a fost indexat în anul 2018 de la 150 de lei la 250 lei venit brut lunar pe membru de familie„, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Ce schimbări sunt anunţate în 2020
În noul proiect de lege sunt preconizate unele schimbări: „În urma implementării programului timp de 9 ani, s-a constatat nevoia unor modificări ale configurației echipamentelor, prevăzută la art.1 din Hotărârea Guvernului nr. 1294/2004, pentru adaptarea la evoluția tehnologică din ultimii ani. Având în vedere prevederile art. 18 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1294/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează că „Fiecare bon valoric este identificat unic la nivel naţional prin serie şi număr. Bonurile valorice sunt valabile numai pentru anul calendaristic în care au fost elaborate”, în anul 2020 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2019 și anulate să nu fie folosite în anul curent. Din motive de siguranță, în fiecare an, acest model se modifică, în sensul schimbării culorii și seriei. Drept urmare, în anul 2020, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi verde închis„.
Proiectul stabileşte şi configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru care se oferă cei 200 de euro:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
– pentru desktop: procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 15″; tastatură, mouse optic;
-pentru laptop: procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15”; rezoluţie minimum 1.366 x 768; DVD;
– pentru notebook sau echivalent: procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10”.
Vezi aici proiectul de lege prin care elevii pot beneficia de cei 200 de euro
Calendarul pentru acordarea ajutorului financiar:
- 17 aprilie: Depunerea cererilor pentru primirea de bonuri valorice pentru calculator sau tabletă;
- 2 aprilie – 14 mai: Anchetele sociale şi evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială;
- 25 mai: Afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a listei nominale a beneficiarilor
- 26 mai: Afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listei beneficiarilor;
- 25 – 29 mai: Depunerea contestaţiilor;
- 2 – 9 iunie: Rezolvarea contestaţiilor;
- 11 iunie: Afişarea rezultatului contestaţiilor în fiecare unitate de învăţământ;
- 6 iulie: Afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a listei finale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru;
- 6 – 27 iulie: Achiziţia bonurilor valorice de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi distribuirea către inspectoratele şcolare/universităţi.
În 2019, Ministerului Educației Naționale i-a fost alocată, prin Legea bugetului de stat, suma de 12 milioane de lei pentru derularea acestui program de care au beneficiat 4.800 de elevi.
Programul „Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.
În cei 15 ani de aplicare a programului, au fost sprijiniți în achiziţia de computere peste 300.000 de elevi şi studenţi, anunţă Ministerul Educaţiei.