Vechime în muncă 2019: Perioada de probă ne ajută la stabilirea pensiei?

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/02/2019, 15:21
Vechime în muncă 2019: Perioada de probă ne ajută la stabilirea pensiei?
Perioada de probă este considerată vechime?

Orice angajator are posibilitatea, potrivit legislației muncii în vigoare, să fixeze o perioadă de probă în momentul angajării unei persoane. În ceea ce privește durata unei astfel de perioade de probă, aceasta diferă de la un salariat la altul, în funcție de natura postului ocupat de noul angajat. În mintea unui proaspăt angajat, persistă însă o întrebare: poate fi această perioadă de probă cosiderată vechime în muncă?

Practic, angajatorul recurge la o perioadă de probă, urmărind în acest mod să verifice aptitudinile persoanei angajate. Conform Codului muncii în vigoare la nivelul țării noastre, „verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.”. În acest sens, pentru a stabili dacă persoanele angajate sunt compatibile cu mediul și condițiile de lucru, angajatorii au posibilitatea să le propună acestora parcurgerea unei perioade de probă, a cărei durată diferă în funcție de natura postului pentru care este încadrat salariatul respectiv, de execuție sau de conducere.

Perioada de probă, încadrată ca vechime la locul de muncă?

Legislația muncii precizează foarte clar că perioada de probă în momentul angajării unei persoane, este considerată vechime în muncă: „Perioada de probă constituie vechime în muncă”, se arată în legea care reglementează cadrul legal al muncii din țara noastră. Mai concret, este vorba despre Legea nr. 53/2003. De asemenea, cei aflați în perioada de probă beneficiază de aceleași drepturi pe care le au și angajații ce au depășit această perioadă. Salariații se bucură de toate drepturile stipulate de legislația muncii, contractul individual și colectiv de muncă și regulamentul de ordine interioară, dar în același timp au toate obligațiile prevăzute în legislația muncii.

Prin urmare, Codul muncii stabilește durata perioadelor de probă, după cum urmează:

  • cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie;
  • cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere;
  • cel mult 30 de zile pentru verificarea aptitudinilor profesionale ale persoanelor cu handicap.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×