Valer Dorneanu, replică dură pentru Ludovic Orban: „Așa premier, așa hotărâri”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 21:39
Valer Dorneanu, replică dură pentru Ludovic Orban: „Așa premier, așa hotărâri”
Valer Dorneanu răspunde acuzațiilor lui Ludovic Orban. Sursa foto: hepta.ro

De-a lungul timpului, Ludovic Orban a fost extrem de vehement la adresa Curții Constituționale a României, exprimându-și public nemulțumirea față de hotărârile magistraților atât din postura de prim-ministru, cât și ca lider al Partidului Național Liberal.

Valer Dorneanu, tir de ironii la adresa lui Ludovic Orban

De altfel, premierul demis are și o expresie preferată pentru momentele în care este adusă în discuție o sentință pronunțată de CCR.Așa Curte, așa decizii”, își începe Orban discursul de fiecare dată când este chestionat pe marginea unei spețe soluționate de magistrați.

Deși nu obișnuiește să reacționeze public la acuzațiile liberalului, Valer Dorneanu, președintele instituției care reprezintă unica autoritate constituțională din țara noastră, a oferit, totuși, o replică acidă. Într-un interviu acordat luni, la scurt timp după ședința de învestitură amânată, din lipsă de cvorum, fostul deputat social-democrat a ironizat expresia șefului Executivului, dându-i, totodată, asigurări că magistrații CCR sunt obiectivi și se ghidează în luarea deciziilor numai după „principiul ingratitudinii”.

N-am să ajung să spun și eu că la așa premier, așa hotărâri. Mai mulți membri ai PNL au respectat CCR și au apreciat-o.

Îl cunosc de 30 de ani, este temperamental dar nu vreau să mă refer altfel la calificativele nedrepte pe care le-a adresat CCR. Noi suntem obiectivi, funcționăm după principiul ingratitudinii, nu contează cine ne-a propus”, a declarat Valer Dorneanu.

Mesaj pentru președintele Klaus Iohannis: „Nu îi indicăm președintelui pe cine să propună. Noi am spus care este sensul constituțional”

Totodată, potrivit președintelui Curții Constituționale, instituția pe care o conduce nu îi poate sugera lui Klaus Iohannis pe cine să desemneze pentru funcția de premier, în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să obțină voturile necesare învestirii sale pentru un nou mandat la Palatul Victoria. CCR îl îndeamnă, totuși pe șeful statului să trimită în plenul reunit al Parlamentului un premier capabil să creeze o majoritate.

Sunt mulţumit de remarcile preşedintelui, care a spus că va aştepta motivarea CCR şi apoi va decide. Noi nu am spus că nu putea să îl desemneze pe Ludovic Orban. Noi am spus că președintele propune Parlamentului o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară ca să formeze un guvern.

Noi am reproșat că a fost propus un candidat care nu a fost propus pentru a forma un guvern, ci, așa cum declară candidatul, ca să pice, ca să fie respins de Parlament. Nu e posibil să propui pe cineva care acceptă formal, iar când iese de la consultări zice că nu votează guvernul. Tot ce a făcut a arătat că nu vrea să fie învestit.

Nu îi indicăm președintelui pe cine să propună. Noi am spus care este sensul constituțional. Ce face Parlamentul, după decizia noastră, e decizia lui. Propunerea unui premier trebuie să fie sinceră. Eu constat, cu regret, că principiul cooperării loiale între autorități, este des invocat, dar rar respectat. I-am cerut președintelui să desemneze un nou candidat, el trebuie să întrunească toate condițiile din spiritul Constituției: în mod constructiv, în scopul ieșirii din criză, al funcționării statului și guvernului. Principiul funcționării statalității nu prea se respectă, în România”, a declarat Valer Dorneanu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×