Val de cutremure în Turcia! Cel mai recent seism a avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter. 19 oameni au murit și 900 au fost răniți

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
25/01/2020, 08:10
Val de cutremure în Turcia! Cel mai recent seism a avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter. 19 oameni au murit și 900 au fost răniți
Cutremur puternic în Turcia. Populația este în alertă. Sursa foto: pinterest.com

Frecvența cu care cutremurele continuă să se producă pe teritoriul Turciei naște panică în rândul cetățenilor și îngrijorare printre autorități. Cel mai recent seism a avut loc vineri seara, la o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, iar specialiștii se tem ca situația să nu capete proporții alarmante.

UPDATE: Cel puțin 19 oameni au murit în urma cutremurului de vineri seara, iar alte 900 de persoane au fost rănite.

UPDATE, 21:49 / Primul bilanț este îngrijorător. Mai multe clădiri s-au prăbușit iar patru oameni au murit.

Cutremur de 6,9 grade pe scara Richter în Turcia. Oamenii sunt în alertă

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), mișcarea plăcilor tectonice s-a produs la ora 16:55 (ora locală a României), la o adâncime de 10 km și a fost resimțită în apropierea orașelor Gaziantep, (212 km Nord-Est) Elazığ (32 km Sud), Çüngüş (26 Km Nord-Vest) și Doğanyol (11 km Nord-Est).

Din fericire, nu au fost înregistrate victime și nici pagube materiale semnificative, potrivit autorităților, care anunță că vor continua, totuși, căutările. Turcia pare să fi căzut, însă, victimă unui val de cutremure în acest debut de an, iar seismologii avertizează că situația nu pare să se amelioreze prea curând.

Miercuri au avut loc opt seisme în decurs de șase ore

Temerile autorităților sunt justificate, întrucât în urmă cu doar două zile au avut loc nu mai puțin de opt astfel de fenomene, într-un timp extrem de scurt, situație cu care turcii nu s-au mai confruntat de ani întregi. Cel mai puternic dintre acestea s-a produs în partea de vest a Turciei, la o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter.

Mai exact, potrivit datelor oficiale, epicentrul său a fost localizat în zona Kirkagac, la circa 230 de kilometri sud de oraşul Istanbul. În cursul zilei de miercuri, în Turcia au fost înregistrate opt cutremure mai mici în decurs de şase ore, potrivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC), citat de Agerpres. Vestea bună este că nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniţi sau victime, după cum a anunţat Ministerul pentru Dezastre şi Urgenţe din Turcia.

Dacă ne referim strict la țara noastră, situația este la fel de îngrijorătoare, mai ales că specialiștii au lansat un avertisment dur. În viitorul apropiat, va trebui să facem față unui nou cutremur de proporțiile celui din 4 martie 1977. Nu se știe, însă, când anume s-ar putea produce acesta, întrucât tehnologia disponibilă în momentul de față nu poate prezice data exactă.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

Chestionat la rândul său pe marginea acestui subiect, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP, a precizat că  un cutremur mare în România este greu de prezis, însă seismologii analizează datele în permanență. Astfel, se încearcă detectarea unui eventual seism de asemenea proporții în timp util.

Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi.

Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu. Un lucru e cert, frecvența cu care se produc în momentul de față cutremurele pe teritoriul țării noastre îi îngrijorează pe specialiști.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×