Vaccinarea copiilor va deveni obligatorie, a decis Comisia de sănătate a Camerei Deputaților

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
02/03/2020, 16:19
Vaccinarea copiilor va deveni obligatorie, a decis Comisia de sănătate a Camerei Deputaților
Vaccinarea ar putea deveni obligatorie/ Foto: Hepta

Deputații din Comisia de sănătate au adoptat, în unanimitate, un amendament la Legea vaccinării prin care vaccinarea copiilor dvine obligatorie. Decizia trebuie însă aprobată de către plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional pe acest proiect de lege, transmite Agerpres.

Consimțământul prezumat a fost eliminat

Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe. Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a declarat Florin Buicu, preşedintele Comisiei.

Sancțiunile pentru refuzul vaccinării pornesc de la avertisment, în cazul unui prim refuz, și ajung până la o amendă de 10.000 de lei.

Dacă există un motiv de nevaccinare, anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există nişte mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinţilor care este situaţia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a precizat Florin Buicu.

Orban vrea responsabilizarea părinților

Anterior deciziei Comisiei de sănătate, premierul în exercițiu Ludovic Orban a afirmat că PNL este de acord în principiu să se găsească o formulă de responsabilizare a părinţilor în vederea vaccinării copiilor.

Am avut o dezbatere pe tema asta. În principiu, suntem de acord să găsim o formă de responsabilizare a părinţilor în vederea vaccinării, rămâne în schimb să stabilim detaliile acestei legi, pentru că numai aşa să emiţi un proiect de lege… În primul rând, statul trebuie să asigure vaccinurile necesare pentru toate categoriile de boli pentru care se fac vaccinările, într-un număr suficient, astfel încât să permită vaccinarea tuturor celor care doresc. În al doilea rând, trebuie făcute campanii de informare cu consecinţele negative ale nevaccinării şi, în mod evident, trebuie găsită o formă de responsabilizare a părinţilor, că practic părinţii iau decizia pentru copii, dacă îşi vaccinează copiii”, a spus Orban la finele ședinței Biroului Executiv al PNL.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×